Ζάκυνθος

Ανδρέας Ξένος για την κατασκευή εργοστασίων απορριμμάτων

Στα ερωτήματα που τέθηκαν δημόσια σε ρεπορτάζ της εφημερίδα ΕΡΜΗΣ, αναφορικά με την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στη γειτονική Πελοπόννησο μέσω ΣΔΙΤ και την προοπτική να μεταφερθούν εκεί προς «αξιοποίηση» και τα απορρίμματα που παράγονται στη Ζάκυνθο, απάντησε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανδρέας Ξένος, σημειώνοντας  πως μια τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό, τον οποίο η Ζάκυνθος καλείται να ακολουθήσει.

«Ούτε ο Φορέας αλλά ούτε και ο Δήμος δεν αυτοσχεδιάζουν σε ότι αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά κινούνται με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό. Τόσο ο παλιός σχεδιασμός, όσο και ο καινούργιος που έχει εκπονηθεί αλλά ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, προβλέπουν πως η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται εντός της Ζακύνθου, με μονάδα επεξεργασίας, κομποστοποίησης κτλ» σχολίασε ο κ. Ξένος, συμπληρώνοντας πως η πρόταση για την επεξεργασία των απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου, για να προχωρήσει, θα έπρεπε να είναι τμήμα ενός εθνικού σχεδιασμού.

«Καταθέσαμε  μια ολοκληρωμένη πρόταση και χρηματοδοτείται με 22 εκατομμύρια. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας άλλος σχεδιασμός που θα προέβλεπε τη δημιουργία μιας μικρής μονάδας επεξεργασίας στη Ζάκυνθο και την μεταφορά των υπολειμμάτων σε γειτονικό Νομό. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και έτσι εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον σχεδιασμό και να πούμε πως δεν κάνουμε τίποτα μέχρι να κατασκευαστεί εργοστάσιο στη Ζάκυνθο και να πάρει τα σκουπίδια από το νησί μας. Ακόμη και να θέλαμε λοιπόν, δεν προβλέπεται από τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *