Κοινωνία

Αναστέλλεται προς το παρόν το «λιώσιμο των πάγων»

Ελπιδοφόρα πνοή σε ό,τι αφορά τον όγκο πάγου στην Αρκτική προσφέρουν τα τελευταία στοιχεία του ευρωπαϊκού δορυφόρου Cryosat.
Σύμφωνα με την αρμόδια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο δορυφόρος κατέγραψε τον Οκτώβριο, εποχή έναρξης της περιόδου των πάγων, 7.500 κυβικά μέτρα πάγου στην Αρκτική. Ο όγκος αυτός είναι ελάχιστα μικρότερος από εκείνον του 2013, όταν ο δορυφόρος είχε καταγράψει 8.800 κυβικά μέτρα πάγου.
Τα δύο τελευταία ψυχρά καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο επέτρεψαν στον πάγο του χειμώνα να διατηρηθεί όλο τον χρόνο. Παρότι ο πάγος έχει μειωθεί αισθητά από τα 20.000 κυβικά μέτρα, που είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα τη δεκαετία του 1980, τα πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το «σενάριο καταστροφής» της ραγδαίας και μαζικής τήξης δεν έχει αρχίσει.
«Παρατηρήσαμε τη μείωση των πάγων το ένα καλοκαίρι μετά το άλλο. Δύο ψυχρά καλοκαίρια συνετέλεσαν, όμως, στην αναπλήρωση μέρους του όγκου», λέει η Ρέιτσελ Τίλινγκ, μέλος της επιστημονικής ομάδας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
 Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Cryosat εκτοξεύθηκε το 2010 με στόχο τη δημιουργία προηγμένου δικτύου διαστημικών ραντάρ, ικανών να υπολογίζουν με εντυπωσιακή ακρίβεια το πάχος των πάγων στον Αρκτικό ωκεανό.
Στα τρία χρόνια παρατηρήσεών του, ο Cryosat διαπίστωσε ότι κάθε φθινόπωρο ο όγκος των πάγων ήταν μικρότερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2011 υπήρξε η χρονιά αρνητικού ρεκόρ, με τους πάγους να μην ξεπερνούν τα 5.300 κυβικά μέτρα.
«Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι άνεμοι παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς έχουν την ικανότητα να προκαλούν συσσώρευση πάγου. Η έρευνα έδειξε, όμως, ότι η τήξη έχει μεγαλύτερη σχέση με την ατμοσφαιρική θερμοκρασία», λέει η δρ Τίλινγκ.
Η διαπίστωση αυτή προκαλεί την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας, εξαιτίας της αποδεδειγμένης ανόδου της μέσης θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη. Η επιστημονική ομάδα του Λονδίνου επιδιώκει τώρα να εξασφαλίσει την έγκριση της Ε.Ε. για τη συνέχιση της αποστολής Cryosat, η χρηματοδότηση της οποίας θα λήξει το 2017.
ΠΗΓΗ: AFP, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *