Ζάκυνθος

Αναστάτωση με την ακύρωση του Ν 4014/11 για τα αυθαίρετα από το ΣτΕ

Αναστάτωση συνεχίζει να επικρατεί μεταξύ πολλών ιδιοκτητών που προχώρησαν στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων αξιοποιώντας τον Ν 4014/11, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τον έκρινε ως αντισυνταγματικό!

Το θέμα έχει μονοπωλήσει το τελευταίο διάστημα την προσοχή  και των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ στη Ζάκυνθο, με τον Αντιπρόεδρο Π. Λιβέρη να αναφέρεται μέσω του –Ε- στις τελευταίες εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται  το επόμενο διάστημα να θέσει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νέο Σχέδιο Νόμου  για τα αυθαίρετα, το οποίο δε θα αντιμετωπίζει τον .. «κίνδυνο» να κριθεί αντισυνταγματικό.

Ο κ. Λιβέρης μιλώντας στον –Ε- ήταν αρκετά καθησυχαστικός, δηλώνοντας πως αναμένεται να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για νομιμοποίηση, έχουν καταβάλει χρήματα για τη διαδικασία αυτή ή συνεχίζουν να τα καταβάλουν κανονικά μέσω δόσεων. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο αριθμός των  αιτήσεων για νομιμοποίηση ήταν μεγάλος και στη Ζάκυνθο, με τα προβλήματα να εστιάζονται όχι τόσο στην έλλειψη οικοδομικών αδειών αλλά στις προσθήκες που έγιναν σε πολλά κτήρια, κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

«Ενώ πέρασε πάνω από 1,5 χρόνος, με το Νόμο να είναι ενεργός και να γίνονται δηλώσεις, ξαφνικά με μια απόφαση του ΣτΕ, κρίνεται αντισυνταγματικός. Αυτό σημαίνει πως πρακτικά είναι ανενεργός και μόλις καθαρογραφεί, παύει να ισχύει! Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό το Υπουργείο σταμάτησε τη διαδικασία στις 31 Μάη και ετοιμάζει έναν καινούργιο για να καλύψει τα θέματα της συνταγματικότητας» σχολίασε ο κ. Λιβέρης, τονίζοντας πως προς το παρόν υπάρχει μια αναστάτωση, το σύστημα έχει  «κλείσει» για νέες αιτήσεις, ωστόσο όσοι πληρώνουν δόσεις, συνεχίζουν να τις πληρώνουν κανονικά.

«Το ΥΠΕΚΑ έχει δεσμευτεί πως στο Νέο Νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη για όσους έχουν ήδη καταβάλει χρήματα με βάση τον παλιό Νόμο. Παράλληλα θα προβλέπονται και μειώσεις στα πρόστιμα προ του 1975 που είναι αρκετά στη Ζάκυνθο. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να τα δούμε μέσα από το Νόμο για να μπορούμε να τα κρίνουμε» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, συμπληρώνοντας πως κατά πάσα πιθανότητα οι αυθαιρεσίες που δηλώθηκαν στον παλιό Νόμο θα πρέπει να ξαναδηλωθούν.

«Αν θα είναι απλή ή πολύπλοκη η διαδικασία, δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Ιούλιο» κατέληξε.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *