Ζάκυνθος

Αναμένεται μικρή πτώση στην τιμή της σταφίδας και καλή παραγωγή

Οι καιρικές συνθήκες πηγαίνουν καλά για τη σταφίδα και φέτος θα έχουμε καλή παραγωγή, σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον –Ε- ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Κώστας Τσιριγώτης ο οποίος έδωσε καλή εικόνα και για το κρασί αλλά ανέφερε ότι στην τιμή της σταφίδας θα υπάρξει μια μικρή πτώση.

Αιτιολογώντας αυτή τη μικρή πτώση ο κ. Τσιριγώτης είπε: «Η σταφίδα έχει μια μικρή πτώση στην τιμή της γιατί η Αγγλία και η Ολλανδία έχουν κι αυτές οικονομική κρίση και η κατάσταση θα συμπαρασύρει την τιμή. Πέρυσι αγοράσαμε με 1,45 ευρώ το κιλό αλλά φέτος είμαστε ακόμα στην έρευνα και θα δούμε σε ποια τιμή θα πάρουμε».

Απαντώντας σε ερώτημα για τους αμπελουργούς και την παραγωγή κρασιού ο κ. τσιριγώτης ανέφερε: «Το κρασί έχει καλές τιμές και εκτιμώ ότι θα ικανοποιηθεί ο παραγωγός. Βέβαια οφείλονται κάποια χρήματα από πέρυσι αλλά οι κυβερνήσεις πούλησαν την Αγροτική τράπεζα και δεν έχουμε ρευστότητα. Παλιά παίρναμε ένα δάνειο και πληρώναμε αλλά τώρα πρέπει να δώσουμε τα χρήματα στους παραγωγούς μόλις πουλήσουμε το προϊόν τους».

Τέλος ο κ. Τσιριγώτης εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία εθνικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και αναρωτήθηκε τι κάνουν οι κυβερνώντες οι οποίοι με την πώληση της ΑΤΕ προξένησαν καταστροφή στον κλάδο.

Από την πλευρά της η συνεταιριστική οργάνωση για τα κρασιά ΚΕΟΣΟΕ εκτιμά πως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στις παραμονές του τρυγητού  αφού η φετινή συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί εν μέσω αντιφατικών καταστάσεων και μακροοικονομικών μεγεθών στον κλάδο.

Η ωρίμαση των σταφυλιών εξελίσσεται ομαλά, αλλά ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις για καύσωνες κατά τον Αύγουστο που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον όγκο πριν τον τρύγο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, οι επιπτώσεις της οικονομικής συρρίκνωσης της χώρας που εκφράζονται στις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών και της μείωσης της διαθέσιμης δαπάνης της κατανάλωσης, ειδικά στο ελαστικό της μέρος, δημιουργούν μια αίσθηση αμφιβολίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, συνεπώς και στα οινοποιεία, αλλά και στα νοικοκυριά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *