Η έκθεση του Γεωλόγου του ΙΓΜΕ που επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες το νησί μας αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες και σε αυτή θα περιλαμβάνονται οι κατευθυντήριες γραμμές προς τις τοπικές αρχές για τα έργα που πρέπει να γίνουν σε περιοχές όπου υπάρχουν ειδικά προβλήματα μετά τους σεισμούς και απαιτούνται πιο εξειδικευμένες παρεμβάσεις. Θυμίζουμε πως ο βασικός λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του ήταν ο μεγάλος βράχος στην Παναγούλα που κινδυνεύει να πέσει «απειλώντας» τα σπίτια που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, ωστόσο ζητήθηκε η επιστημονική του άποψη και για άλλες περιοχές όπως ήταν ο Κόκκινος Βράχος και τα συχνά φαινόμενα των κατολισθήσεων, το Κάστρο της Μπόχαλης αλλά και το πλάτωμα της Χρυσοπηγής που υπάρχουν οι γνωστές και σοβαρές ρωγμές εδώ και αρκετό διάστημα.
Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως ειδικά για το πλάτωμα της Χρυσοπηγής στην Μπόχαλη, απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις από το Δήμο όχι μόνο για την αποκατάσταση της ζημιάς και την υποστήριξη της περιοχής., αλλά και για τη διάβρωση του εδάφους, καθώς χρειάζονται έργα διευθέτησης των νερών που «τρώνε» το υπέδαφος.
Σε ότι αφορά το Κάστρο της Μπόχαλης είναι γνωστό όπως χρειάζονται γενναία υποστηρικτικά έργα για τα πρανή, ενώ «σωτήρια» για τον προμαχώνα Minoto φαίνεται να ήταν η πρόσφατη παρέμβαση που ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε μετά τις σοβαρές φθορές που προκλήθηκαν στο μνημείο από τις πλημμύρες του 2016.
Να σημειωθεί τέλος πως ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ περιηγήθηκε και στο επαρχιακό δίκτυο αλλά και στις Μυζήθρες, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως απολύτως φυσιολογικό.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ