Ζάκυνθος

Αμφισβητεί το ΤΕΕ τη νομιμότητα της διαδικασίας των ενστάσεων για τον Πλάνο

Δύο μήνες έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες γης στον Πλάνο προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας στην Πολεοδομία Ζακύνθου καθώς η σχετική προθεσμία που έχει δοθεί από την Υπηρεσία εκπνέει στις 31 Αυγούστου.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως η συγκεκριμένη είναι η τελευταία από τις παρατάσεις που έχουν ήδη δοθεί από την Υπηρεσία του Δήμου, καθώς στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσα στοιχεία υπάρχουν μέχρι το φθινόπωρο.

Η τελευταία προθεσμία δόθηκε προκειμένου να ανταποκριθούν όσοι ιδιοκτήτες δεν μένουν μόνιμα στη Ζάκυνθο και θα βρεθούν στο νησί μας την περίοδο του καλοκαιριού.

Πληροφορίες θέλουν μέχρι στιγμής να έχουν προσέλθει στην Υπηρεσία πάνω από 200 ιδιοκτήτες που έχουν προσκομίσει στοιχεία όπως συμβόλαια και ενστάσεις επί της τελευταίας ανάρτησης που έγινε πριν από περίπου μια δεκαετία!

Αυτό όμως που φαίνεται καθαρά είναι πως θα  μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα πριν το σχέδιο προχωρήσει επί της ουσίας: Με τα στοιχεία που συγκεντρώνει σήμερα η Πολεοδομία θα εκτιμήσει την υπάρχουσα κατάσταση και ανάλογα θα κρίνει αν θα γίνει νέα ανάρτηση ή ακόμη και αν χρειαστεί νέα μελέτη. Θυμίζουμε πως η τρίτη ανάρτηση του Σχεδίου Πόλης Πλάνου είχε γίνει το 2002, οπότε και έγιναν και οι τελευταίες ενστάσεις.

Έκτοτε έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα δεδομένα στην περιοχή έχουν αλλάξει με αγοραπωλησίες, νέα κτήρια κτλ. Ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, η Πολεοδομία θα εισηγηθεί στο Δήμο τα επόμενα βήματα και στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει!

Αντίστοιχη καθυστέρηση σημειώνεται και με το Σχέδιο Πόλης των Ντουρέικων, το οποίο μάλιστα βρισκόταν σε πιο προχωρημένο στάδιο και εκκρεμούσε μόνο η πληρωμή του αναδόχου μελετητή! Μήνες μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για την υλοποίηση του Σχεδίου, η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης εξακολουθεί να εκκρεμεί, καθώς χρειάστηκαν διορθώσεις και επανυποβλήθηκε προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

 

 

Επιφυλακτικός ο Πρόεδρος του ΤΕΕ  για τη διαδικασία των ενστάσεων!
«Είναι μια ενέργεια παράνομη και χωρίς νόημα» σημειώνει

 

Επιφυλακτικός για την πορεία των Σχεδίων Πόλης εμφανίζεται να είναι ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Λιβάνης, μιλώντας πρόσφατα στον -Ε-.

Σε ότι αφορά τον Πλάνο, διατύπωσε τον προβληματισμό του για τις ενέργειες του Δήμου, σημειώνοντας πως η υποβολή ενστάσεων σε αυτή τη φάση δεν έχει νόημα.

«Επειδή η πράξη εφαρμογής στον Πλάνο δεν έχει ολοκληρωθεί, δηλώσεις ιδιοκτησίας μπορεί να κάνει κάποιος οποιαδήποτε στιγμή για να δηλώσει κάποια αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό είναι υποχρεωτικό όταν αλλάζει η ιδιοκτησία κάποιου ακίνητου για να ενημερωθεί η βάση δεδομένων. Ορίζεται από το Νόμο και δεν έχει να κάνει με παρατάσεις!» σχολίασε ο κ. Λιβάνης, συμπληρώνοντας πως η απόφαση για την απόρριψη ή την έγκριση των ενστάσεων λαμβάνεται από το Γενικό Γραμματέα της ΠΙΝ και πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τις ενστάσεις καθώς μπορεί να προκύψουν προβλήματα από πολίτες που δεν θα ικανοποιηθούν.

«Αν αυτή η απόφαση για την συγκέντρωση ενστάσεων είναι προφορική από το Δήμαρχο, όπως μας έχει συνηθίσει, τότε θα προκύψει πρόβλημα. Ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα και οι ενστάσεις αυτές δε θα μπορούν να γίνουν δεκτές, χωρίς εντολή από την Περιφέρεια. Για μένα η ενέργεια αυτή είναι από παράνομη μέχρι χωρίς αποτέλεσμα!» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζητώντας την τήρηση της νομιμότητας σε ότι αφορά τις διαδικασίες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *