Σε νέα φάση πέρασε από το μεσημέρι της περασμένη Πέμπτης η υπόθεση της περίφημης αγοραπωλησίας στα ορεινά μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον δικηγόρο Διονύση Γκούσκο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη.
Ο κ. Γκούσκος επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατέθεσε την μυνητηρία αναφορά για λογαριασμό της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Γκρημνών.
Στη αναφορά περιέχονται στοιχεία και πληροφορίες προς διερεύνηση από την δικαιοσύνη, όσον αναφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής αλλά και τη σχέση της εταιρείας που φέρεται να αγόρασε το ακίνητο, με την οικογένεια του Εμίρη του Κατάρ.
Συγκεκριμένα στην αναφορά οι μηνυτές αντιτίθενται στον τίτλο κτήσης του πωλητή Γεωργίου Χάρου, ο οποίος, όπως σημειώνουν, επικαλείται διάταγμα της Ενετικής Πολιτείας του 1783 διά του οποίου του παραχωρήθηκε «τιμάριο» από έναν πρόγονό του ονόματι Φλαμπουριάρη, υποστηρίζοντας ότι «το κείμενο του διατάγματος αυτού δεν κατέστη δυνατό να μεταφρασθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, περαιτέρω δεν φαίνεται να συνοδεύεται από σχετικό διάγραμμα, ούτε αναγράφεται σε αυτό συγκεκριμένο εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης με σαφή και συγκεκριμένα όρια».
Όλες οι εμπλεκόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες τη συγκεκριμένη περιοχή τη διαχειρίσθηκαν ως κοινόχρηστη ή δημόσια, μη ζητώντας άδεια απ’ τον αναφερόμενο πωλητή (Γ. Χάρο) ή άλλον ιδιώτη, για οποιαδήποτε επί των εκτάσεων τούτων παρέμβασή τους. Ειδικότερα το αρμόδιο Δασαρχείο – όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφά του – αναφέρεται ρητά σε “δημόσια δασική διακατεχόμενη” έκταση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση.
Επιπλέον, στη μήνυση γίνεται εκτενής αναφορά και στη φημολογία που αναπτύχθηκε ότι πίσω από την αγορά της έκτασης στη Ζάκυνθο βρίσκεται ο ίδιος ο εμίρης του Κατάρ.
«Η φημολογία αυτή δεν στηρίζεται σε αληθινή βάση. Η “αγοράστρια” εταιρεία είναι real estate. Χαρακτηριστικό είναι πως σε δικαστική διαδικασία στο Πρωτοδικείο Αθήνας, όπου εναγόμενος για τη μη πληρωμή αμοιβών υπήρξε η “αδελφή” εταιρεία της αγοράστριας Pimara, κατατέθηκε ενόρκως από τον μάρτυρα της Τζαμάλ Ζοράλτυ πως ουτέ καν στο νησί Οξυά αγοραστής είναι ο Εμίρης του Κατάρ, αλλά ίσως να ενδιαφερόταν στο μέλλον. Μάλιστα, κι εξ αφορμής αυτών των φημολογιών, στις 27-9-2014 εκδόθηκε ανακοίνωση από την Πρεσβεία του Κατάρ στην Αθήνα η οποία καταγγέλλει ότι τον τελευταίο καιρό επιτήδειοι στήνουν εταιρείες φαντάσματα και είτε υπόσχονται σε Έλληνες δουλειά στο Κατάρ είτε εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στην χώρα μας» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην μηνυτήρια αναφορά, με τους καταγγέλλοντες να ζητούν να διερευνηθεί η διάπραξη των αδικημάτων της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων, της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος, και άλλων.
Κων. Συνετός