Ζάκυνθος

Ακόμη δεν έχουν προσληφθεί εποχιακοί πυροσβέστες!

Οι ελλείψεις που υπάρχουν στην  Πυροσβεστική Υπηρεσία  τόσο  σε μόνιμο προσωπικό όσο  και σε μηχανολογικό εξοπλισμό χαρακτηρίζουν σε έντονο βαθμό τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που έχει ξεκινήσει από την 1η Μάη και οι συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως το Καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο!

Το πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού, είναι έντονο και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, όπου σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου Βασίλη Φερτάκη, μετά βίας μπορεί να επανδρωθεί ένα όχημα ανά βάρδια, ενώ αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν και στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Βολιμών!

Ο κ. Φερτάκης, μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα του προσωπικού, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ακόμη δεν έχει γίνει η πρόσληψη των εποχιακών πυροσβεστών που καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες για πυροπροστασία και πυρόσβεση κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών μιλώντας στον –Ε-, η διάρκεια των  συμβάσεων των εποχιακών πυροσβεστών μειώθηκαν στους 5 μήνες, από 8 που ήταν μέχρι πρόσφατα και αυτό σημαίνει πως η πρόσληψή τους δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα μέσα Ιουνίου.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η έλλειψη μονίμου προσωπικού αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα πυροσβεστικά μέσα. Τη φετινή αντιπυρική περίοδο, στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν 8.500 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι υπηρετούσαν πάνω από 9.500 μόνιμοι πυροσβέστες. Το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το Μάη είχαμε πολλές συνταξιοδοτήσεις, από συναδέλφους που προτίμησαν να βγουν στην σύνταξη!» τόνισε ο κ. Φερτάκης που συμπλήρωσε πως σημαντικές περικοπές έχουν γίνει και στα κονδύλια για την συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού.

«Από την στιγμή που δεν έχουν εγκριθεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την συντήρηση των οχημάτων, τα προβλήματα έχουν ήδη συσσωρευτεί, καθώς τελειώνει ο πρώτος μήνας της αντιπυρικής περιόδου» είπε ο κ. Φερτάκης συμπληρώνοντας πως και στη Ζάκυνθο υπάρχουν περίπου 10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τα οποία είναι παροπλισμένα και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω βλάβης, έλλειψης συντήρησης.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ζάκυνθος είναι νησί και η βοήθεια θα πρέπει να έρθει από την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό όμως σημαίνει πως θα χαθεί χρόνος, που είναι πολύτιμος για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς» σχολίασε.

Τέλος, για το εποχιακό προσωπικό ανέφερε πως αναμένονται 1.500 προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα γίνουν με καθυστέρηση λόγω της μείωσης της διάρκειας των συμβάσεων!
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι διασπασμένο! Υπάρχουν οι μόνιμοι πυροσβέστες, οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και οι εποχιακοί. Είναι προσωπικό με διαφορετικό εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς: Οι εποχιακοί και οι πενταετούς υποχρέωσης, έχουν περιορισμούς στη βραδινή εργασία ή την εργασία τις ημέρες αργίας, με αποτέλεσμα να δουλεύουν μόνο συγκεκριμένες ώρες που κάποια εξαντλούνται! Υπήρξαν δεσμεύσεις από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, όμως δεν έχει γίνει τίποτα! Αντίθετα, η κατάσταση χειροτερεύει και μπροστά μας έχουμε ένα θερμό, δύσκολο και επικίνδυνο Καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους» δήλωσε ο κ. Φερτάκης, προβλέποντας πως για ακόμη ένα Καλοκαίρι θα υπερισχύσει το …φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των ίδιων των Πυροσβεστών, αφού η Πολιτεία αδρανεί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *