Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στα τελευταία δημοσιεύματα του Ερμή, καθώς το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τον ισχυρό σεισμό της 26ης Οκτωβρίου μεγαλώνει, αποκαλύπτεται μια πιο σαφής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε αλλά και των προβλημάτων που δημιούργησε σε κτήρια και υποδομές. Έτσι, πρόσφατα ενημερωθήκαμε για ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά το κτή-ριο του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου και πιο συγκεκριμένα τις αποθήκες του, όπου φυλάσσονται πολύτιμες αρχαιότητες.
Αξίζει να αναφέρουμε πως οι χώροι παρουσίαζαν εδώ και πολύ καιρό προβλήματα από την υγρασία και την πολυετή έλλειψη συντήρησης και παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν πρόσφατα με δαπάνη της Αντιπεριφέρειας για την μόνωση της οροφής, το κτήριο χρειάζεται μια πιο γενναία παρέμβαση, που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει!
Οι αποθηκευτικοί χώροι του Μουσείου που βρίσκονται στον όροφο , πάνω ακριβώς από τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων κρίθηκαν μετά από έλεγχο από το κλιμάκιο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών που ακολούθησε τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου ως ακατάλληλες για χρήση. Αυτό σημαίνει πως τα πολύτιμα υλικά, αντικείμενα, πίνακες και άλλα μνημεία που φυλάσσονται εκεί θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε έναν ασφαλή και προστατευμένο χώρο για να μην κινδυνεύσουν. Μοναδική λύση που φαίνεται στον ορίζοντα και μάλιστα άμεση, είναι τα αντικείμενα να μεταφερθούν στον ημιώροφο του Μουσείου, εκεί όπου σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Ο ημιώροφος άλλωστε, που έχει το ίδιο εμβαδόν με τις αποθήκες που βρίσκονται ακριβώς από πάνω, προοριζόταν επίσης για αποθηκευτικό χώρο. Η μονόχωρη αυτή αίθουσα διαμορφώθηκε προσωρινά με γυψοσανίδες για να στεγάζει τα γραφεία της Προϊσταμένης και των υπαλλήλων της Υπηρεσίας και αυτός είναι και ο λόγος που για να επισκεφτεί τα γραφεία κάποιος πολίτης ή μηχανικός θα πρέπει να περάσει μέσα από το Μουσείο και τα εκθέματα!
Το πάγιο αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων για μεταστέγαση σε άλλο χώρο, πλέον γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό και αναγκαίο, καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος για την αποθήκευση των κειμηλίων. Σημειώ-νεται πως κάποιες προσπάθειες είχαν γίνει και το προηγούμενο διάστημα , πριν το «ξέσπασμα» του Εγκέλαδου, αλλά δεν τελεσφόρησαν.
Αίτημα για αξιοποίηση του παλιού Στρατολογικού Γραφείου!
Μια άμεση και ρεαλιστική λύση για την μεταστέγαση των υπηρεσιών αφορά την αξιοποίηση του παλιού στρατολογικού Γραφείου στην Οδό Χιώτη, το οποίο από την κατάργηση της υπηρεσίας στη Ζάκυνθο παραμένει κλειστό!
Το αίτημα έχει ήδη υποβληθεί από την Υπηρεσία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Στρατού. Πριν από λίγες ημέρες, το αίτημα της Υπηρεσίας ενισχύθηκε και με ένα έγγραφο του Περιφερειάρχη προς το Ταμείο, το οποίο ζητά να υπάρξει ανταπόκριση για να καλυφθεί μια πάγια ανάγκη της υπηρεσίας, που σήμερα είναι κατεπείγουσα.
Στην επιστολή του προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει πως το κτήριο του παλιού γραφείου της Στρατολογίας βρίσκεται στα όρια της Πόλης και κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ πρόκειται για μια γειτονιά με τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρίσκεται και ένα ενεργό πεδίο ανασκαφής: πρόκειται για τη γνωστή εκσκαφή στην οδό Χιώτη από την οποία εντοπίστηκαν σημαντικές αρχαιότητες.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ