Ελλάδα

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Το πλαίσιο των επιδιώξεων της ελληνικής πλευράς έθεσε στη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Βερολίνο.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για τις ανάγκες να υπάρξουν «ανάσες» στην οικονομία και την κοινωνία, αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ επανέλαβε ότι η Αθήνα μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς «νέο μνημόνιο και νέο αναγκαστικό δανεισμό». Σε αυτή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να σηματοδοτήσει το τέλος της τρόικας, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η συνέχιση ή μη του προγράμματος του ΔΝΤ που, κανονικά, ολοκληρώνεται εντός του 2016.

Ερωτηθείς ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστά διαζύγιο, έστω και βελούδινο. «Η συνεργασία αυτή θα ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή, κι αν αυτό συμβεί θα είναι σημείο επιτυχίας και όχι διαζύγιο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Όλη η πορεία των στόχων μπαίνει σε άλλη βάση, αλλά δεν παραιτούμαστε από στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα και επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, είπε ο κ. Σαμαράς. Έσπευσε, δε, προς αποφυγή εντάσεων με τους εταίρους να σημειώσει ότι όλα αυτά θα εξεταστούν το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με τους εταίρους της χώρας.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία», ενώ αναφέρθηκε και στους δύσκολους στόχους που πέτυχε η Ελλάδα.
«Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα. Τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πολύ καλά, οι αποδόσεις τον Απρίλιο ήταν 4,95 και τώρα έχουν σταθεροποιηθεί στο 4,20. Η χώρα μου πέτυχε να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζες της χρησιμοποιώντας λιγότερα από τα ποσά, που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Η Ελλάδα πέτυχε παρά την πολύ σκληρή λιτότητα να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίηση της Γερμανίας για την εξέλιξη του προγράμματος ανάκαμψης της Ελλάδας.
«Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας» είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για πρόωρες εκλογές, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον Αντώνη Σαμαρά: «ο πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα τη χώρα σε στενή συνεργασία με τους εταίρους. Βήμα βήμα για ένα καλύτερο μέλλον από ό,τι παρελθόν. Υπάρχουν μόνο επιτυχίες, τίποτα άλλο δεν ήταν το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα».
(ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *