Η πληροφορία για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη Ζάκυνθο, που είχε δει το φως της δημοσιότητας όταν σε παλιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Α. Ξένος έκανε λόγο για επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων εταιρειών στα ορεινά, σήμερα επιβεβαιώνεται πλήρως!
Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κέρκυρα, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, καθώς παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν την πρόθεση συγκεκριμένης εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ξεκινήσει αυτή τη δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, στην Λευκάδα αλλά και την Κεφαλονιά!
Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία «Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε» η οποία από το 2006 έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου και αυτό που γίνεται σήμερα γνωστό, είναι πως η περιοχή που έχει επιλεγεί για αυτή τη δραστηριότητα στη Ζάκυνθο είναι η θέση «Κακαβούλι» στις Βολίμες.
Στην χθεσινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε, ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς αναφέρθηκε στην συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κατέληξε σε απόφαση για αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για την αδειοδότηση μιας τέτοιας δραστηριότητας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς, η επένδυση γίνεται εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας και χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για την εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί στο νησί μας, για το είδος της επένδυσης και κυρίως για τα οφέλη που θα υπάρξουν για το νησί και τους κατοίκους του.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς διαφώνησαν πλήρως για τη δημιουργία νέου αιολικού πάρκου σε άλλη περιοχή του νησιού, όπου υπάρχει ήδη αυτή η δραστηριότητα, ενώ ο ίδιος, τάχθηκε γενικά υπέρ τέτοιων επενδύσεων αλλά με προϋποθέσεις αλλά όχι εν κρυπτώ!
Ο κ. Μυλωνάς έκανε γνωστό πως ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης ξεκίνησαν από το 2006, ο ίδιος ενημερώθηκε στις 10 Σεπτέμβρη με έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας και υποστήριξε πως υπάρχει ένα εξαιρετικά χαλαρό θεσμικό πλαίσιο, αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν χρειαζόταν καν να ενημερωθούν!
«Για αυτές τις μεγάλες επενδύσεις πρωταρχικό ρόλο θα πρέπει να παίζουν τα θεσμικά όργανα! Προβλέπεται από το Νόμο να υπογράψει μόνο ένας Διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας! Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά συζητάμε όρους, προϋποθέσεις, ανταποδοτικά! Ζητάμε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να έχουν αποφασιστικό ρόλο!» τόνισε ο κ. Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας πως ο Νόμος προβλέπει ότι το 3% των εσόδων από τις εταιρείες επιστρέφει στο Δήμο σαν ανταποδοτικό όφελος και αναρωτήθηκε ποιος Νόμος καθόρισε αυτό το ποσοστό.
«Θέλουμε να δούμε τι θα κερδίσει η Ζάκυνθος! Σε ένα ενδεχόμενο μπλακ άουτ, το πάρκο θα μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα ηλεκτρική ενέργεια; Θα απασχολήσει ντόπιους; Θα προσφέρει ανταποδοτικά οφέλη στο νησί;» δήλωσε ακόμη ο κ. Μυλωνάς και αναρωτήθηκε αν το «χαράτσι» που επιβάλλεται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι τελικά μεγαλύτερο από το 3% που αποδίδουν στο Δήμο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό!
Παρακάτω παρατίθεται η επιστολή του κ. Μυλωνά προς την εταιρεία «Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε» αλλά και η απάντηση της εταιρείας στον Αντιπεριφερειάρχη, που αναφέρει πως όλες οι γνωμοδοτήσεις, από το 2006 μέχρι σήμερα, κοινοποιήθηκαν στον τότε Δήμο Ελατίων και σήμερα τη Δημοτική Ενότητα Ελατίων και πως ήδη έχει εξασφαλιστεί από την εταιρεία άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας!