Ζάκυνθος

Αεροσκάφος διατίθεται για επιτήρηση των δασών από την αερολέσχη

Με επιστολή που έστειλε προς το Δήμαρχο η διοίκηση της Αερολέσχης Ζακύνθου προτείνει την αξιοποίηση του αεροπλάνου που διαθέτει για να διενέργεια ελέγχου σε όλα τα δάση του ορεινού όγκου. Για το σκοπό αυτό ζητά να εξασφαλιστούν μόνο τα καύσιμα το κόστος των οποίων για όλο το καλοκαίρι είναι 10 χιλιάδες ευρώ.

Το έγγραφο αναφέρει τα εξής:

Σας κάνουμε γνωστό ότι στον κρατικό αερολιμένα Ζακύνθου, λειτουργεί η Αερολέσχη Ζακύνθου από το 1980 και διαθέτει ένα αεροπλάνο τύπου PIPER, PA-28-151 τετραθέσιο, μονοκινητήριο με αυτονομία πτήσεως καυσίμου για 05:30 ώρες, ταχύτητα ταξιδίου 90knots και πτήσεις VFR (ημέρας) 30΄ λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου έως και 30΄ λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Το αεροπλάνο σε μια ώρα πτήσης είναι ικανό να επιτηρήσει όλο τον ορεινό όγκο της Ζακύνθου από 4 έως 5 φορές και τα έξοδα πτήσης ανέρχονται στα 200 ευρώ ανά ώρα.

Το αεροπλάνο μπορεί να συμβάλει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με διμελές πλήρωμα, στην έρευνα, στη διάσωση, σε κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια, στην πυροπροστασία – πυρανίχνευση των δασών, στην επιτήρηση των ακτών και στην επίβλεψη της θαλάσσιας ρύπανσης,

Στο παρελθόν το αεροπλάνο έχει χρησιμοποιηθεί για δασοεπιτήρηση – πυρανίχνευση τους καλοκαιρινούς μήνες και τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι μεγάλος πάντα κατόπιν συνεννόησης με την πυροσβεστική υπηρεσία Ζακύνθου.

Το παραπάνω μέτρο έχει εφαρμοστεί σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τους τοπικούς φορείς και σε συνεργασία με άλλες αερολέσχες είχε θετικά αποτελέσματα.

Επίσης η αερολέσχη έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί για τους παραπάνω σκοπούς και ελικόπτερο τύπου R44 τετραθέσιο με διάρκεια πτήσης 3:30 ώρες και έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε οποιοδήποτε σημείο και κατά τις ώρες που ο αερολιμένας δεν λειτουργεί στη Ζάκυνθο.

Ωστόσο και σήμερα πολλές Περιφέρειες και Δήμοι στην Ελλάδα εφαρμόζουν το παραπάνω μέτρο για την προστασία και την πρόληψη των πυρκαγιών στα δάση και την προστασία των παραθαλάσσιων ακτών.

Για τους παραπάνω λόγους σας παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για την εξασφάλιση 20 βαρελιών αεροπορικού καυσίμου τύπου AV. GAS 100 LL και εναλλακτικά super αμόλυβδη αυτοκινήτου για τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου. Το κόστος ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *