Ζάκυνθος

Αγωνία για το τσιγαράδικο που παραμένει στο Πόρτο Βρώμη καθώς δεν κατέστη δυνατή η ρυμούλκησή του

Η αποτροπή της βύθισης του φορτηγού πλοίου με το φορτίο των παράνομων τσιγάρων που βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Πόρτο Βρώμη και συνεχίζει να βρίσκεται εκεί,  παραμένει η σημαντικότερη αγωνία για τη λιμενική αρχή αφού και χθες οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες και δεν επέτρεψαν την ρυμούλκηση του πλοίου στο λιμάνι της Πόλης για να δέσει με ασφάλεια.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης στο νησί μας είχαν σαν αποτέλεσμα να μην επιχειρηθεί ούτε η άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου, διαδικασία που κρίνεται απαραίτητη για να μην υπάρξει κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στις δεξαμενές του πλοίου υπάρχει μια ποσότητα 3,5 τόνων πετρελαίου αλλά και σημαντική ποσότητα μηχανικών  λαδιών, που θα πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η μοναδική ενέργεια που μπορούσε να γίνει χθες, δεδομένων των συνθηκών,  αφορούσε την απομάκρυνση του πλοίου από το ντόκο του λιμανιού, σε μια απόσταση περίπου πέντε μέτρων, ώστε να μην προσκρούει στα βράχια και αυξάνεται ο κίνδυνος να βυθιστεί.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το πλοίο βρισκόταν σε μια πολύ άσχημη κατάσταση με αποτέλεσμα να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην επιδεινωθεί.

 Στην κατεύθυνση αυτή, ο εξοπλισμός και τα μέσα για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης που βρίσκονταν στο λιμάνι, μεταφέρθηκαν με φορτηγό του Δήμου Ζακυνθίων στο Πόρτο Βρώμι ενώ το υλικό αυτό επρόκειτο να παραμείνει εκεί όλο το βράδυ για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις του λιμενικού που βρίσκονται επί ποδός, ενώ μέχρι και χθες το απόγευμα αναζητούνταν κάθε δυνατός τρόπος για την ασφαλή αγκυροβόληση του πλοίου στην μέση του όρμου με επιπλέον σκοινιά, λάστιχα κτλ.

Οι πρώτες ενέργειες για την εύρεση των ρυμουλκών που θα μεταφέρουν το πλοίο στο λιμάνι έχουν γίνει από το Λιμεναρχείο και αυτή η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη, οπότε και οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές.

Η καταμέτρηση του φορτίου θυμίζουμε πως θα γίνει εφόσον το πλοίο δέσει  με ασφάλεια στο λιμάνι, ενώ το ερώτημα που συνεχίζει να πλανάται έχει να κάνει με το πότε ακριβώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε στο λιμάνι, που βρίσκεται το πλήρωμα και πως είναι δυνατόν κανείς από τους περιοίκους να μην αντιλήφθηκε τίποτα για να ενημερωθεί εγκαίρως το Λιμεναρχείο, που θυμίζουμε ότι εντόπισε το πλοίο από μακριά, στο πλαίσιο χερσαίας περιπολίας.

Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *