Κοινωνία

Αγωνία για τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”

Συζήτηση και ερωτηματικά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πόλης

Τα έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν γνωρίζουμε αν θα υλοποιηθούν στο νομό μας και η αγωνία αυτή εκφράστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου της πόλης την περασμένη Παρασκευή.

Άγνωστη η τύχη του έργου της αντικατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού του βιολογικού

Οι προβληματισμοί κατατέθηκαν από τους Συμβούλους με αφορμή η συζήτηση για τα έργα που αφορούν τη λειτουργία της αποχέτευσης καθώς είχε προγραμματιστεί η αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στο βιολογικό καθαρισμό.

Στην ενημέρωση που έκανε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Μαρινάκης είπε ότι υπήρχε κονδύλι στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» για την αντικατάσταση των μηχανημάτων του βιολογικού αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα πάρουμε τα χρήματα.

Τον προβληματισμό του για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος εξέφρασε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Κασσιμάτης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ζακυνθινή Αναγέννηση» που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση.

Το υπουργείο Εσωτερικών από το Δεκέμβριο μήνα είχε ανακοινώσει πως καταργεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος» με τη σημερινή δομή του και για την περίοδο 2020-23 θα υλοποιηθεί νέο πρόγραμμα για έργα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους Δήμους της χώρας, επιπροσθέτως από τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Η τελευταία πληροφορία από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως δημιουργείται ειδικό σώμα μηχανικών για να επιταχυνθεί η υλοποίηση του «ΦιλόΔημου» από τους Δήμους με την ωρίμανση των έργων, λόγω της έλλειψης μηχανικών στις Τεχνικές υπηρεσίες.

Επίσης αναμένεται η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την συνέχιση του “ΦιλόΔημου” που θα ανέρχεται σε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να περιληφθεί στον εκλογικό νόμο που θα μπει σε διαβούλευση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

ERMISNEWSROOM/ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *