Ζάκυνθος

Αγωνία για την τιμή της σταφίδας

Μια αναλυτική καταγραφή της εικόνας που παρουσιάζει η εμπορία της σταφίδας στο Εξωτερικό έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣΖ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, χωρίς όμως να ληφθεί καμία απόφαση για την τιμή αγοράς του προϊόντος που παραλήφθηκε φέτος από τους παραγωγούς.

Πηγές από την οργάνωση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους  με δεδομένο ότι η ζήτηση προϊόντος από παραδοσιακές αγορές, όπως είναι η βρετανική, είναι περιορισμένη. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή η οποία όμως θα ανακοινωθεί εν καιρώ και αφού κλείσουν οι πρώτες σημαντικές συμφωνίες.

Θυμίζουμε πως μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου και για δύο ημέρες την εβδομάδα, η ΕΑΣΖ θα συνεχίζει να παραλαμβάνει σταφίδα στο σταφιδεργοστάσιο όπου μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 1.200 τόνοι προϊόντος.

Οι παραγωγοί εκφράζουν μια έντονη αγωνία και έναν σοβαρό προβληματισμό για την τιμή πώλησης του προϊόντος τους, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα διαχέονταν η πληροφορία πως η τιμή θα καθοριστεί σε ένα ποσό μικρότερο του ενός ευρώ, κάτι που όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τα …σενάρια αυτά τροφοδοτούν όχι μόνο η «κρίση» που υπάρχει στην αγορά, σε συνδυασμό με μια αισθητή οικονομική αστάθεια, αλλά και το γεγονός ότι άλλες σταφιδοπαραγωγές περιοχές όπως είναι το Αίγιο, διαθέτουν αποθέματα προϊόντος τα οποία δίνουν σε πολύ χαμηλή τιμή.

Σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο, αξίζει να αναφέρουμε πως παραμένει μια ποσότητα 150 τόνων απούλητη από πέρυσι ενώ εκκρεμεί και η εξόφληση των 0,20 λεπτών ανά παραγωγό. Η εκκρεμότητα αυτή αναμένεται να κλείσει μέχρι τα μέσα Νοέμβρη.

Αγωνία για τις επιδοτήσεις που θα συμψηφιστούν με οφειλές του ΟΓΑ!

Εν αναμονή της καταβολής των φετινών επιδοτήσεων, μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση που θέλει την Κομισιόν να δίνει το «πράσινο φως» για την παρακράτηση χρημάτων από τις επιδοτήσεις σε όσους αγρότες έχουν χρέη προς τον ΟΓΑ.

Πιο συγκεκριμένα το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά σε αυτόματο συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ ύψους 730 εκ. ευρώ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων και σύμφωνα με δημοσιεύματα  η παρακράτηση των ποσών θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών συνολικό ποσό 1,1 δισ. ευρώ περίπου, που αφορά το τσεκ της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης.

Από τα ποσά αυτά αναμένεται να παρακρατηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τρέχοντος έτους και μάλιστα  μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανέρχονται στο ύψος μίας ετήσιας εισφοράς το μέγιστο.

Σημειώνεται ωστόσο πως   ο ΟΓΑ με άτυπη οδηγία καλεί τους οφειλέτες να προσέλθουν για «διακανονισμό» των χρεών προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έντονη ανησυχία, καθώς ενδέχεται να ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» για ανάλογες κατασχέσεις σε περιπτώσεις και άλλων οφειλών από τους αγρότες, σε μια περίοδο που όλοι οι πολίτες υπόκεινται σε βαρύτατη φορολογία για τα εισοδήματά τους, για την ακίνητη περιουσία κ.α.

Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *