Ελλάδα

«Αγοράστε ελληνικές μετοχές»

Κόντρα στο αρνητικό κλίμα για το ελληνικό Χρηματιστήριο πηγαίνει ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC, προτείνοντας αγορές ελληνικών μετοχών, κυρίως τραπεζικών, καθώς εκτιμά ότι η πτώση των τελευταίων ημερών δίνει ευκαιρίες για τοποθετήσεις.
Μάλιστα, η HSBC τονίζει ότι το ξεπούλημα μετοχών, που αποδίδεται στον πολιτικό κίνδυνο, δεν την πτοεί και διατηρεί μεγάλη στάθμιση των ελληνικών τίτλων στο χαρτοφυλάκιό της, διπλάσια από τη στάθμιση που έχουν στο δείκτη Morgan Stanley Capital International (1,2% έναντι 0,6%).
«Οι ελληνικές μετοχές υποαπέδωσαν φέτος αλλά το επόμενο έτος θα τα πάνε πολύ καλύτερα», αναφέρει στην ανάλυση της HSBC ο στρατηγικός αναλυτής χρηματιστηρίων των αναδυόμενων οικονομιών, Τζον Λόμαξ.
Κοιτώντας μέσα από το ελληνικό πρίσμα, γράφει ο Λόμαξ, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και βραχυπρόθεσμα μπορεί να γίνει υψηλότερη. Βραχυπρόθεσμα, η απόφαση του κ. Σαμαρά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «τζόγος», δεδομένου ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να βρεθεί εκτός εξουσίας.
Ωστόσο, μέσω του ευρωπαϊκού πρίσματος, η εικόνα φαίνεται πιο φωτεινή. Η αύξηση του πολιτικού κινδύνου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο του αυτή τη στιγμή. Ο κίνδυνος κατακερματισμού αυξάνεται εξαιτίας της ασθενούς ανάπτυξης και του μη διαχειρίσιμου βάρους του χρέους.
Όμως, όπως εκτιμά ο Λόμαξ, ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης μπορεί να λειτουργήσει τελικά θετικά, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ποσοτική χαλάρωση (αγορές ομολόγων με «φρεσκοτυπωμένα» ευρώ) ή σε μεγαλύτερες προσπάθειες για ανάπτυξης στην περιφέρεια της Ευρώπης.
Για την Ελλάδα, ο αναλυτής της HSBC αναφέρει ότι βρισκόμαστε στο σωστό σημείο του κύκλου για να αρχίσουν να αποδίδουν οι μετοχές, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί και τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών είναι ισορροπημένα. Τα εταιρικά κέρδη έχουν περιθώριο να ανακάμψουν δυναμικά ακόμη και με μια μέτρια ανάκαμψη του ΑΕΠ, εκτιμά ο Λόμαξ.
ΠΗΓΗ: www.iEnimerosi.gr    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *