Ζάκυνθος

ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΣΑΖ

 

Σιγή ιχθύος και αποστασιοποίηση από την αναπτυξιακή εταιρεία της αυτοδιοίκησης, ΣΑΖ Α.Ε., τηρούν μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου μετά τα τελευταία γεγονότα που αφορούν την απογραφή της η οποία και δεν υλοποιήθηκε παρά τις εντολές του αρμόδιου υπουργείου.

Η ΣΑΖ είναι μία από τις 133 δημοτικές και αναπτυξιακές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που αρνήθηκαν να απογραφούν με το επιχείρημα ότι δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο επειδή πρέπει να υπάρχει διαφάνεια από όπου κι αν υπάρχει ροή χρήματος, η κυβέρνηση επιμένει.

Στο νομό μας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΑΖ με τα οποία επικοινωνήσαμε, στην πλειοψηφία τους μας είπαν ότι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην επιχείρηση ή ότι απουσίαζαν από αρκετές συνεδριάσεις. Ωστόσο συμπλήρωσαν ότι γνώστες όλων όσων αποφασίζονταν και υλοποιούνταν είναι ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης και ο Διευθυντής Μαρίνος Κούτσης.

Ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και Περιφερειακός Σύμβουλος Σπύρος Γκούσκος δήλωσε στον –Ε- ότι έλαβε μέρος στην 1η και την 3η συνεδρίαση της ΣΑΖ στη διάρκεια της θητείας του. Ακολούθως ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή και ο ίδιος δεν συμμετείχε πλέον στις συνεδριάσεις. Με τη φράση «Θεωρήστε με απόντα» ο κ. Γκούσκος ξεκαθάρισε τη θέση του απέναντι στον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και τους συναδέλφους του στην Περιφέρεια.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Γαργαλέας από την πλευρά του ανέφερε ότι τα μέλη του ΔΣ πήγαιναν σε συνεδριάσεις αλλά τις αποφάσεις ελάμβαναν και υλοποιούσαν ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής.

Τόσο ο κ. Γαργαλέας όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτης Αβράμης δήλωσαν άγνοια για τις τελευταίες εξελίξεις με την μη απογραφή της ΣΑΖ.

Η αναπτυξιακή εταιρεία της αυτοδιοίκησης λειτουργεί με αδιαφάνεια καθώς δεν γίνονται ευρέως γνωστές οι συνεδριάσεις και τα θέματα για τα οποία λαμβάνει αποφάσεις, ενώ δεν κάνει δημόσιο απολογισμό. Τις τελευταίες ημέρες σφραγίστηκε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα της ΣΑΖ που ήταν η μοναδική πηγή πληροφοριών για τις δραστηριότητές της ενώ στον τελευταίο ισολογισμό που έχει δημοσιευθεί το 2012, αναφέρονται πολύ υψηλά ποσά για αμοιβές προσωπικού. Επί πλέον πολλά ερωτηματικά έχουν εγερθεί αναφορικά με τις αμοιβές για τις μελέτες των ιδιωτικών έργων που προωθούσε προς χρηματοδότησης η ΣΑΖ.

 

Ο υφυπουργός

 

Η απογραφή των 133 δημοτικών και αναπτυξιακών επιχειρήσεων που απέμειναν θα γίνει επανέλαβε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος και τόνισε ότι η νομοθεσία για τη μη απογραφή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης δεν προβλέπει κυρώσεις από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, αλλά προβλέπει κυρώσεις από πλευράς υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και υπουργείου Οικονομικών.
“Κάποιες από τις ΝΠΙΔ που δεν έχουν απογράφει, αναφέρουν ότι δεν παίρνουν κρατική χρηματοδότηση, ότι παίρνουν χρήματα από κοινοτικά προγράμματα μόνο που είναι δημοτικές επιχειρήσεις και την πλειοψηφία των μετοχών έχει το κράτος με την ευρύτερη έννοια, εξ αυτού του λόγου προκύπτει η υποχρέωση να απογραφούν”, πρόσθεσε ο κ. Ντόλιος.
“Θα πρέπει να απογραφούν και οι δημοτικές επιχειρήσεις με συμβάσεις έργου για να μην υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία”, επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *