Ζάκυνθος

Αγγελική Ζουπάνου για την παραλιακή: “Είναι χερσαία ζώνη λιμένα με βάση τη χάραξη του 1999”

Διευκρινίσεις ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραλιακής λεωφόρου, έδωσε στη δημοσιότητα, μιλώντας στον -Ε-, η Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Αγγελική Ζουρμπάνου, σημειώνοντας πως η παραλιακή, ανεξάρτητα αν αποτελεί τμήμα επαρχιακής οδού, είναι χαρακτηρισμένη ως χερσαία ζώνη λιμένα, με βάση τον καθορισμό που έγινε το 1999.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα και εν΄ όψει της συζήτησης που γίνεται στην Λιμενική Επιτροπή για την υπογραφή σύμβασης με το Δήμο ώστε να υλοποιηθεί το έργο της πεζοδρόμησης της παραλιακής, η Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε τακτική συνεργασία με τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- η κ. Ζουρμπάνου , διευκρίνισε πως εφόσον η μελέτη και οι απαιτούμενες εγκρίσεις του έργου ολοκληρωθούν, η Κτηματική Υπηρεσία θα πρέπει να πάρει στα χέρια της την μελέτη και να μεριμνά σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο για την σωστή υλοποίησή της.

«Σύμφωνα με όσα λέει ο Νόμος, η παραλιακή ανήκει στην χερσαία ζώνη λιμένα, η οποία έχει καθοριστεί από το 1999 και ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Φορέας Διαχείρισης είναι το Λιμενικό Ταμείο και την αστυνόμευση αναλαμβάνει το Λιμεναρχείο» ανέφερε η Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας, συμπληρώνοντας πως το Λιμενικό Ταμείο, για όποια παρέμβαση προτίθεται να κάνει στην παραλιακή, έχει δικαίωμα να συνάψει σύμβαση.

«Το Λιμενικό Ταμείο, μπορεί να συνάψει σύμβαση με το Δήμο για το έργο που θα υλοποιήσει. Θα μπορούσε να κάνει σύμβαση με την Περιφέρεια, ή με κάποιον ιδιώτη. Ωστόσο, ο αντισυμβαλλόμενος δε θα έχει τη διαχείριση του έργου, αλλά θα το εκτελέσει και μόνο! Εμείς σαν Δημόσιο εποπτεύουμε τα πάντα και το Λιμεναρχείο κάνει Αστυνόμευση»   ανέφερε ακόμη η κ. Ζουρμπάνου, επισημαίνοντας πως η μελέτη που θα υλοποιηθεί τελικά, θα πρέπει να παραδοθεί στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία θα έχει και την επίβλεψη.

«Το έργο μπορεί να το υλοποιήσει ο οποιαδήποτε εργολάβος, ή άλλος που έχει υπογράψει σύμβαση. Είναι όμως υποχρεωμένος να μας κοινοποιήσει την μελέτη, για την  εφαρμογή της οποίας είμαστε υπεύθυνοι, εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες εγκρίσεις» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας με νόημα πως κάποια στιγμή τα έργα θα πρέπει να ολοκληρώνονται και να παραδίδονται.

Η Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας διευκρίνισε πως η χερσαία ζώνη εκτείνεται από τις καμάρες της παραλιακής μέχρι και τη θάλασσα και ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτές οι περιοχές, μαζί με τα καταστήματα που λειτουργούν εκεί, ελέγχονται από κλιμάκια της Κτηματικής σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο.

Σχετικά τέλος με την εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ, σε ότι αφορά την αρμοδιότητα στην περιοχή, η κ. Ζουρμπάνου διευκρίνισε πως το ΤΑΙΠΕΔ ουσιαστικά αντικαθιστά την ΚΕΔ και ακόμη και αν αλλάξει ο φορέας διαχείρισης της περιοχής, η τελική αρμοδιότητα παραμένει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

«Καθύλην αρμόδια είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που έχει δώσει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση στο Λιμενικό Ταμείο. Συμβαίνει δηλαδή, ότι και στην περίπτωση των παραλιών , όπου η διαχείριση δίνεται στο Δήμο!  Για το λόγο αυτό το Λιμενικό Ταμείο έχει αρμοδιότητα για την ενοικίαση των χώρων» ανέφερε ακόμη η κ. Ζουρμπάνου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα για την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, ανέφερε πως αρμόδιο είναι το Λιμενικό Ταμείο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *