Για μια σειρά από θέματα αιχμής για τη Ζάκυνθο κλήθηκε να απαντήσει μιλώντας στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος την περασμένη Παρασκευή και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως υποβλήθηκε αίτημα προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την παράταση της περιόδου κήρυξης του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη 3 μήνες.
Στο αίτημά του προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης επικαλείται τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην ολοκλήρωση διαδικασιών που αφορούν την αποκατάσταση των συνεπειών από τους σεισμούς αλλά και το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα στο νησί μας συνεχίζεται.
Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στο πρόστιμο που υποβλήθηκε στο ΦοΔΣΑ σε σχέση με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της προσωρινής μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λίβα, για την αναγκαιότητα της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο αλλά και για το αίτημα που εστάλη στον Υπουργό Υποδομών από τον Αντιπεριφερειάρχη Λ. Νιοτόπουλο, για την στελέχωση και λειτουργία γραφείου ΤΑΣ στη Ζάκυνθο.
«Όποιος επικαλείται πολιτική σκοπιμότητα δεν έχει διαβάσει την απόφαση επιβολής προστίμου». Για το πρόστιμο που υποβλήθηκε πρόσφατα στον ΦοΔΣΑ για την λειτουργία της Μονάδας Προσωρινής Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Λίβα, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της ΠΙΝ έχουν την αρμοδιότητα του ελέγχου για την τήρηση των Περιβαλλοντικών όρων σε οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και των υγρών αποβλήτων.
«Εκ του Νόμου η Υπηρεσία μας έχει την αρμοδιότητα για τον έλεγχο, ενώ υπήρξε και το αίτημα του Συλλόγου της περιοχής. Όμως αυτεπάγγελτα οι υπηρεσίες μπορούν να κάνουν ελέγχους ανά πάσα στιγμή. Κρίθηκε πως υπάρχει παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε μια σειρά από σημεία που περιγράφονται στην απόφαση και ως εκ τούτου επιβλήθηκε το αντίστοιχο πρόστιμο» σημείωσε αρχικά ο Περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας πως το πρόστιμα υποβλήθηκε στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, γιατί σε αυτόν έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
Σε σχέση με το κατά πόσο το πρόστιμο έπρεπε να υποβληθεί στον ιδιώτη που έχει αναλάβει τη διαχείριση των εγκαταστάσεων και όχι στο Φορέα και κατά συνέπεια στους δημότες, ο Περιφερειάρχης απάντησε πως ο Νόμος δε δίνει αυτή την πρακτική δυνατότητα, αφού υπεύθυνος κατά Νόμο για την εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων είναι ο ΦοΔΣΑ.
«Η Ο ίδιος ο Φορέας, στο βαθμό που έχει εκχωρήσει μέσω σύμβασης την διαχείριση της περιοχής σε τρίτο, έχει την «υποχρέωση» να έχει τις αντίστοιχες ρήτρες για την εφαρμογή της Νομοθεσίας. Η ΠΙΝ δεν έχει άλλο τρόπο για να οδηγεί τους αρμόδιους στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, από το να κάνει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για αυτό και τα πορίσματα κοινοποιούνται στη Δικαιοσύνη» ανέφερε.
Τέλος για όσα σχολίασε μέσω δημόσιας ανακοίνωσης ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς κάνοντας λόγο για «προεκλογικές σκοπιμότητες» πίσω από το πρόστιμο, απάντησε πως προφανώς όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο δεν έχει διαβάσει την απόφαση.
«Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση και γιατί να έχουμε άλλωστε; Ίδιες «συμπεριφορές» υπάρχουν και απέναντι σε άλλους φορείς διαχείρισης και πρόσφατα επιβάλαμε στο ΦοΔΣΑ της Κέρκυρας πρόστιμο 120.000 ευρώ» σημείωσε.
Η λειτουργία της ΜΕΘ
Για την λειτουργία της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, σημείωσε πως η ΠΙΝ δεν μπορεί παρά να πιέσει και από την πλευρά της το Υπουργείο Υγείας για άνοιγμα κλινών σε όλα τα Νοσοκομεία των νησιών.
«Το πρόβλημα με τη ΜΕΘ αναδείχθηκε με δραματικό τρόπο, καθώς είχαμε την απώλεια της ζωής τριών συνανθρώπων μας. Δεν ξέρω εφόσον είχαμε την λειτουργία της ΜΕΘ, αν αυτοί οι άνθρωποι θα επιβίωναν, αλλά αυτό είναι έτερον εκάτερον. Σημασία έχει πως η Πολιτεία πρέπει να κάνει ότι χρειάζεται. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε σαν ΠΙΝ είναι να διατυπώσουμε για ακόμη μια φορά το αίτημα για να λειτουργήσουν τα κρεβάτια όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά και στο Αργοστόλι και την Λευκάδα» υπογράμμισε.
Αίτημα για άμεση λειτουργία του ΤΑΣ
Τέλος, για τους σεισμούς των τελευταίων ημερών ανέφερε πως χωρίς να είναι ειδικός δεν του προκαλεί απορία αυτή η έντονη δραστηριότητα, ενώ αναφέρθηκε στο αίτημα που υπήρξε προς το Υπουργείο για άμεση λειτουργία του ΤΑΣ στη Ζάκυνθο.
«Χωρίς να είμαι ειδικός, γνωρίζω πως οι μετασεισμικές ακολουθίες γι’ αυτής της έντασης τους σεισμούς που είχαμε στη Ζάκυνθο κρατούν αρκετό χρονικό διάστημα» σημείωσε και ανέφερε πως το Υπουργείο δεν έχει ακόμη δείξει ακόμη την «ευαισθησία» για άμεση στελέχωση και λειτουργία της υπηρεσίας ΤΑΣ στη Ζάκυνθο και γι’ αυτό έγινε ακόμη ένα έγγραφο που ζητά επίσπευση των αποφάσεων.
Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου για την λειτουργία του ΤΑΣ στη Ζάκυνθο αναφέρει:
ΘΕΜΑ: Αίτημα στελέχωσης και λειτουργίας γραφείου ΤΑΣ στη Ζάκυνθο.
Κύριε Υπουργέ,
Το νησί της Ζακύνθου επλήγη από τη σεισμική δραστηριότητα στις 26/10/2018 και, λόγω του γεγονότος αυτού, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στις 27/10/2018, και στις 21/12/2018 ακολούθησε η οριοθέτηση της Π.Ε. Ζακύνθου ως σεισμόπληκτης περιοχής (ΦΕΚ Β’ 5796/21-12-2018).
Σε αυτή τη συγκυρία καλούμαστε όλοι να σταθούμε αρωγοί στους πληγέντες συμπολίτες μας που ασφυκτιούν υπό την πίεση των γεγονότων, αλλά και να στηρίξουμε τον τεχνικό κόσμο της Ζακύνθου, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα υποστηρίξει όλες τις σχετικές διαδικασίες που περιγράφονται στο εν λόγω ΦΕΚ.
Παρότι στο εν λόγω ΦΕΚ αναφέρεται πως το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε.), και μέχρι τη στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε., την αρμοδιότητα του έργου έχει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.), με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τις προηγούμενες επισκέψεις του εγκέλαδου στη Ζάκυνθο, αλλά και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι σχετικές διαδικασίες απαιτούν έναν ιδιαίτερο φόρτο συνεχούς αλληλεπίδρασης της αρμόδιας υπηρεσίας με τους πολίτες και τον τεχνικό κόσμο της Ζακύνθου, καθιστώντας εκ των πραγμάτων την εξ αποστάσεως εξυπηρέτησή τους δυσλειτουργική έως και απαγορευτική σε μια σειρά από ζητήματα με κυριότερο την ταχύτητας εξυπηρέτησης των αιτήσεων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους με το παρόν επανερχόμαστε στο αίτημά μας για επανασύσταση του τοπικού γραφείου του ΤΑΣ στη Ζάκυνθο, αίτημα στο οποίο συντάσσονται και η Ν.Ε. Ζακύνθου του Τ.Ε.Ε. και ο Σύλλογος Μηχανικών Ζακύνθου, και παρακαλούμε όπως το εξετάσετε θετικά, με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον της Ζακύνθου.