Ελλάδα

Αίτημα για παράταση των έργων του ΕΣΠΑ

 

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Υπουργείο Οικονομίας πήρε μέρος ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στη Ζάκυνθο, όπου και θα παραμείνει επί τριήμερο για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το θέμα της σύσκεψης ήταν τα έργα του ΕΣΠΑ και οι Περιφερειάρχες ζητούν να δοθεί παράταση στην ολοκλήρωσή τους για να μην χαθούν πιστώσεις τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα και η ελληνική περιφέρεια.
Σε δηλώσεις του στον –Ε- ο κλ. Γαλιατσάτος επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί παράταση για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα που ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί και τα περισσότερα από αυτά εκτελούνται.
«Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί σωστά το πρόγραμμα και να πληρώνονται οι λογαριασμοί των έργων. Οι τράπεζες δεν πρέπει να προκαλούν εμπλοκές και γι’ αυτό ζητάμε να ανοίξει αυτή η διαδικασία και να εξοφληθούν τα έργα. Αν δεν γίνουν όλα αυτά ενδέχεται να προκληθεί νέα εμπλοκή με τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης καθώς τα έργα που δεν θα προλάβουν να τελειώσουν θα μεταφερθούν στο ΣΕΣ. Επιπλέον υπάρχει το ενδεχόμενο να δεσμευτούν εθνικοί πόροι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης στον –Ε- αμέσως μετά τη σύσκεψη.
Ο κλ. Γαλιατσάτος έκανε γνωστό ότι στη σύσκεψη ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης καθώς και ο Γ. Γραμματέας του ΕΣΠΑ.
Πρέπει να επισημανθεί ότι στο νομό Ζακύνθου υπάρχουν αρκετά έργα του ΕΣΠΑ τα οποία δεν έχουν τελειώσει όπως η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης και η οδική ασφάλεια, αλλά και έργα που δεν έχουν προχωρήσει όπως το δημοτικό θέατρο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Υπουργείο, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η επίσπευση της αποπληρωμής των έργων που εντάσσονται σε αυτό, αλλά και η έναρξη των έργων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Επίσης, κατέθεσαν προτάσεις για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως να υπάρξει, λόγω των περιορισμών από τα capital controls, τραπεζική ευελιξία στους αναδόχους έργων ΕΣΠΑ, ώστε να δύνανται να πληρώσουν υλικά για τις ανάγκες των έργων ή και εργατικό κόστος, καθώς και για την έκδοση εγγυητικών επιστολών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή και σύναψη συμβάσεων.
Οι Περιφερειάρχες ζήτησαν βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, που να αποτρέπουν τη διάλυση εργολαβιών ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης πληρωμής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, είχε αποστείλει και σχετική επιστολή με όλα αυτά τα θέματα στον κ. Σταθάκη.
Η επιστολή επεσήμαινε μεταξύ άλλων ότι «για την αντιμετώπιση της κρίσης και της βαθιάς ύφεσης που μαστίζει τη χώρα μας, αποτελεί εθνικό καθήκον να απορροφήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και να ολοκληρώσουμε τα έργα, ενισχύοντας την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Αυτή είναι για τις Περιφέρειες αποστολή πρώτης προτεραιότητας στον αγώνα που δίνουμε, μπροστά στα δύσκολα που πέρασαν και σε αυτά που έρχονται».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *