Ζάκυνθος

Έφυγε για Ιταλία το πλοίο με τους λαθρομετανάστες

 

Με κατεύθυνση τις ακτές της Ιταλίας και υπό τη διακριτική παρακολούθηση σκάφους του Λιμενικού, αναχώρησε χθες τα ξημερώματα το σκάφος με τους περίπου 65 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Το σκάφος είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τις ακτές της Κωνσταντινούπολης με τελικό προορισμό την Ιταλία και όταν ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα δύο νησιά, βρισκόταν μέσα στα διεθνή χωρικά ύδατα και δεν μπορούσε να γίνει επέμβαση από τις λιμενικές αρχές της Χώρας μας.

Στο περιστατικό στο οποίο ενεπλάκη και το σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, το οποίο ειδοποιήθηκε μέσω του θαλάμου επιχειρήσεων του ΥΕΝ, αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Λιμενάρχης Νίκος Κοκκάλας κάνοντας γνωστό πως οι πληροφορίες για τον προορισμό αλλά και τους επιβάτες του σκάφους δόθηκαν από τους ίδιους τους επιβαίνοντες, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα να μην ρυμουλκηθούν σε κάποιο λιμάνι, αλλά αντίθετα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Ιταλία.

«Μέχρι το βράδυ τα λιμενικά σκάφη αλλά και το φορτηγό πλοίο που βρέθηκε στην περιοχή παρέμειναν κοντά στο πλοίο, ενώ λίγο μετά τις 21.30 το σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου επέστρεψε στη βάση του» σημείωσε ο κ. Κοκκάλας, μιλώντας στον –Ε- συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με τις μαρτυρίες των λιμενικών οι επιβάτες φαινόταν πως ήταν σε καλή κατάσταση.

«Το σκάφος ήταν στα διεθνή ύδατα και σύμφωνα με τα όσα ισχύουν δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από το παράκτιο Κράτος, εν προκειμένω τη Χώρα μας, αν δεν συντρέξουν συγκεκριμένοι σοβαροί λόγοι στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η λαθρομετανάστευση» ανέφερε ο Λιμενάρχης.

Αφορμής δοθείσης, ο κ. Κοκκάλας αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λιμεναρχείο παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων με σκοπό τον σχεδιασμό των δράσεων που θα ακολουθήσουν τον εντοπισμό λαθρομεταναστών στο νησί μας.

«Στην σύσκεψη τονίστηκε πως απαιτείται αποτελεσματική δράση από το σύνολο των αρχών και των φορέων και κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Στόχος μας είναι η διαφύλαξη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξάρτητα φυλής, θρησκείας και καταγωγής» σχολίασε ο Λιμενάρχης και συμπλήρωσε πως κατά τη γνώμη του υπάρχει αυξημένος βαθμός ετοιμότητας για ένα ενδεχόμενο περιστατικό εντοπισμού και σύλληψης λαθρομεταναστών.

Άλλωστε, ο καλός συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έχει αποδειχθεί και σε πολλά ανάλογα περιστατικά που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς στο νησί μας, παράλληλα βέβαια και με τη διάθεση και των κατοίκων του νησιού να προσφέρουν όσο μπορούν κυρίως στον τομέα της σίτισης και της ένδυσης τους.

Τέλος, σε ότι αφορά τον χώρο που θα φιλοξενήσει προσωρινά τους λαθρομετανάστες, επιλέχθηκε όπως έχει ήδη αναφερθεί το κλειστό γήπεδο της Παναγούλας.

«Ο χώρος πρέπει να εξασφαλιστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιο συγκεκριμένα από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο. Κατά το παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί χώροι στο Εθνικό Στάδιο, στον ΟΔΑΖ και σε κλειστά σχολεία, ωστόσο συμφωνήσαμε πως ο καταλληλότερος χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα αυτή την ανάγκη από θέμα υγειονομικό ή θέμα ασφάλειας είναι το κλειστό της Παναγούλας. Σημειώνεται πως η περίοδος κράτησης είναι από μια έως τρεις ημέρες και η δέσμευση ενός χώρου θα είναι προσωρινή. Πρέπει να παρέχουμε ένα χώρο που πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις!» τόνισε ο Λιμενάρχης.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *