Πέθανε το απόγευμα ο Στυλιανός Αλεξίου – Οι φιλολογικές του μελέτες «Ερωτόκριτος», «Απόκοπος», «Βοσκοπούλα», «Διγενής Ακρίτας», «Σολωμός», θεωρούνται εγκυρότατες και έχουν καταχωριστεί στα αποκτήματα της νεοελληνικής γραμματείας. Ειδικά το ογκώδες έργο «Σολωμός» των 653 σελίδων αποτελεί την κορυφαία προσφορά της φιλολογικής επιστήμης
Ένας από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους αρχαιολόγους – φιλολόγους που έβγαλε η Ελλάδα “έφυγε” από τη ζωή σήμερα το απόγευμα. Ήταν 92 ετών. Ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο δίδαξε κατά τη δεκαετία του 80. Επίσης, επίτιμος διδάκτορας στα πανεπιστήμια Αθηνών, Κύπρου και Πάντοβα.
Οι φιλολογικές του μελέτες «Ερωτόκριτος», «Απόκοπος», «Βοσκοπούλα», «Διγενής Ακρίτας», «Σολωμός», θεωρούνται εγκυρότατες και έχουν καταχωριστεί στα αποκτήματα της νεοελληνικής γραμματείας.
Ειδικά το ογκώδες έργο «Σολωμός» των 653 σελίδων αποτελεί την κορυφαία προσφορά της φιλολογικής επιστήμης στις λεγόμενες «σολωμικές σπουδές», καθώς αποτελεί ενιαία έκδοση και απόδοση των ολοκληρωμένων έργων και των πληρέστερων αποσπασμάτων του εθνικού ποιητή, συνεπή συνέχεια και περαίωση των καταγραφών Ιωάννη Πολυλά και Λίνου Πολίτη, που είχαν προηγηθεί.
Με την έγκριτη σφραγίδα του Σ. Αλεξίου υπάρχουν και μελέτες κοινωνικού και πολιτισμικού χαρακτήρα για την Κρήτη του 16ου και 17ου αιώνα, καθώς και θέματα ιστορικής γλωσσολογίας με έμφαση στο κρητικό ιδίωμα. Στην αρχαιολογική του δραστηριότητα καταγράφονται οι ανακαλύψεις των πρωτομινωικών θολωτών τάφων της Λεβήνος και των υστερομινωικών τάφων του Λιμένα Κνωσού.
Η Κρήτη χρωστά επίσης στον Αλεξίου την ίδρυση των Μουσείων Αγίου Νικολάου και Χανίων, ενώ το Ηράκλειο του χρωστά την επέκταση του δικού του μουσείου.