Κοινωνία

Έρχονται οι εκλογές στον ΕΑΣΖ – Ενιαίο ψηφοδέλτιο και έως 2 θητείες για τον Πρόεδρο προβλέπει ο νέος Νόμος

Στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιου του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου που πραγματοποιείται αυτή τη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη συγκαλείται μέσα στον Σεπτέμβρη για την έγκριση του ισολογισμού- απολογισμού και η δεύτερη το αργότερο μέχρι τον Νοέμβρη για την εκλογή νέας Διοίκησης στον Συνεταιρισμό.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου περί Συνεταιρισμών και το νέο δεδομένο που υπάρχει είναι η εκκαθάριση του Μητρώου, στο οποίο πλέον είναι εγγεγραμμένα μόλις 500 μέλη τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις, παραδίδοντας στον συνεταιρισμό το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους. Θυμίζουμε πως με το νέο Νόμο ρυθμίζεται η υποχρέωση των μελών να παραδίδουν την παραγωγή τους στον ΑΣ, με ποινή διαγραφής τους αν δεν τηρούν την υποχρέωση αυτή. Απαλλάσσονται από αυτήν τη δέσμευση τα μέλη μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Αυτό που επίσης αξίζει να αναφέρουμε είναι πως ο σημερινός Πρόεδρος Αντώνης Αντίοχος φαίνεται να ενδιαφέρεται να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, ανανεώνοντας τη θητεία του στη διοίκηση του συνεταιρισμού. Το επόμενο διάστημα θα αποκρυσταλλωθεί και το ενδιαφέρον από άλλους υποψηφίους που θα συμμετέχουν στις εκλογές, από την στιγμή που θα ανακοινωθούν και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το νέο Νόμο η εκλογή των οργάνων διενεργείται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο αριθμός των σταυρών προτίμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του όλου αριθμού των μελών του διοικητικού ή εποπτικού Συμβουλίου, ενώ η θητεία των προέδρων στους συνεταιρισμούς περιορίζεται για δύο συνεχόμενες θητείες.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *