Ζάκυνθος

Έρευνα του Πολυτεχνείου για την ακαρπία της ελιάς

 

Ανησυχία έχει προκαλέσει το συνεχιζόμενο φαινόμενο της ακαρπίας της ελιάς και επειδή δεν είναι επίσημα γνωστές οι αιτίες του, ανατέθηκε στο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Ελαίας η έρευνα, που θα δώσει στοιχεία για τους λόγους που έχουν οδηγήσει τα ελαιόδεντρα σε πολύ μειωμένη παραγωγή η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν δένει ο καρπός την χρονική περίοδο μετά την ανθοφορία.

Για το θέμα ενημέρωσε ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέτρος Βισβάρδης ο οποίος δήλωσε: «Η καλλιέργεια της ελιάς έχει προβλήματα και τα δύο τελευταία χρόνια βλέπουμε μείωση της παραγωγής. Το φαινόμενο της ακαρπίας συνεχίζεται και φέτος, αν και όχι στο βαθμό που ήταν πέρυσι ούτε σε όλη την έκταση. Περισσότερο εντοπίστηκε στην περιοχή της Ρίζας και εκείνο που μας ανησυχεί είναι μήπως πρόκειται για μόνιμο φαινόμενο».

Για τη συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα ο κ. Βισβάρδης ανέφερε: «Έχουν γίνει προσπάθειες να ευαισθητοποιηθεί η επιστημονική κοινότητα και έχουν σταλεί δείγματα στα πανεπιστήμια γιατί πρέπει να γίνει μία μελέτη του φαινομένου ώστε να δούμε αν οφείλεται στα καιρικά φαινόμενα με την αύξηση της θερμοκρασίας ή σε κάτι άλλο. Απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμα. Οι γεωπόνοι του νησιού μας έχουν ασχοληθεί αλλά είναι ενωρίς για απαντήσεις. Προς το παρόν υπάρχει συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελαίας και με το Πολυτεχνείο. Τα αποτελέσματα δεν θα τα έχουμε πολύ σύντομα γιατί οι επιστήμονες θέλουν ένα βάθος χρόνου για να καταθέσουν την άποψή τους η οποία θα έχει βαρύνουσα σημασία».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *