Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της ΠΙΝ για τα επόμενα χρόνια που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς, στα πλαίσια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε την περασμένη Παρασκευή.
Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του σχεδιασμού που έγινε από την ΠΙΝ για τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας όμως πως η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία ως προς την άμεση υλοποίησή του. Ωστόσο τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σχεδιασμός για έργα άμεσης προτεραιότητας στα νησιά, όπως είναι για τη Ζάκυνθο η κατασκευή προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια, ή λιμνοδεξαμενών.
«Συζητήθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΙΝ για τα επόμενα χρόνια, καθώς και ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός για το επόμενο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αυτό γίνεται μέσα από τη δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και τους εταίρους. Το 2014, που θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, δεν είναι μακριά και για αυτό το λόγο ο διάλογος έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και στόχος είναι τα νέα κονδύλια να μην έχουν μονομερείς στόχους, όπως τα προηγούμενα πακέτα που χρησιμοποιήθηκαν στρεβλά» ανέφερε αρχικά ο κ. Μυλωνάς τονίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε βάση μόνο στον τουριστικό τομέα και όχι στην πρωτογενή παραγωγή, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε πως το νέο χρηματοδοτικό πακέτο δε θα είναι στα ύψη των προηγούμενων, αφού τα κονδύλια που θα διατεθούν θα είναι πολύ λιγότερα.
«Αυτό που διεκδικούμε είναι όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση. Στοχεύουμε σε καινοτόμες δράσεις, έρευνα και τεχνολογία με την συνδρομή και του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ» ανέφερε ο κ. Μυλωνάς σημειώνοντας πως θα δοθεί προτεραιότητα στο «πάντρεμα» της πρωτογενούς παραγωγής αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό, με δράσεις για την πιστοποίηση ή την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στην έρευνα που αφορά το φαινόμενο των σεισμών που πλήττουν την περιοχή.
Ο ίδιος ανέφερε πως κάποια χρήματα θα δοθούν και για τουριστικές υποδομές, παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν τεράστια ποσά στις κατευθύνσεις αυτές αλλά έμειναν ανεκμετάλλευτα.
«Σαν Περιφερειακή Ενότητα δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια. Δεν μπορούν κάποια νησιά στο Ιόνιο και το Αιγαίο να δέχονται καθημερινά δύο και τρία κρουαζιερόπλοια και εμείς ούτε μια! Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και μάλιστα ολοκληρώνεται η προκαταρκτική μελέτη για το που μπορεί να κατασκευαστεί η εξέδρα, με σκοπό το έργο να χρηματοδοτηθεί την επόμενη προγραμματική περίοδο που ξεκινά το 2014» δήλωσε ακόμη.
Σε ότι αφορά τον άμεσο σχεδιασμό για τα επόμενα δύο χρόνια, που επίσης εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που συμπεριελήφθησαν για όλα τα νησιά φτάνει τα 500.000.000 Ευρώ.
«Τα χρήματα αυτά είναι αδύνατο να βρεθούν με βάση τα σημερινά δεδομένα όμως δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Ιεραρχούμε τις ανάγκες κάθε Περιφερειακής Ενότητας και κάθε φορά που εξασφαλίζουμε χρήματα από οποιαδήποτε πηγή θα μπορούμε να τα προχωράμε» κατέληξε.
Μια σύντομη αναφορά έγινε από τον κ. Μυλωνά και στην εισήγηση που έκανε για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε πως για οικονομικούς και ηθικούς λόγους το Κράτος δεν μπορεί να καταβάλει παχυλά ενοίκια για την στέγαση υπηρεσιών του και την ίδια στιγμή να υπάρχουν δημόσια κτήρια αναξιοποίητα όπως το παλιό Νοσοκομείο και το παλιό αεροδρόμιο.