Ζάκυνθος

Έργα 2,5 εκ. € προτείνει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας στο ΕΣΠΑ

Έργα των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σχεδιάζει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) μέσα από το ΕΣΠΑ και στόχος είναι να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την εκπνοή του προγράμματος, το τέλος του Δεκέμβρη του 2013.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, το Διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αναθέσει την εκπόνηση 11 συνολικά μελετών στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζακυνθίων, προκειμένου να υποβληθούν άμεσα οι αντίστοιχες προτάσεις για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του φορέα, οι προτάσεις έργων και δράσεων αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που θα συνδυαστούν με την λειτουργία του ΧΥΤΥ, του σταθμού μεταφόρτωσης, του εργοστασίου επεξεργασίας των σκουπιδιών αλλά και την προμήθεια των νέων μηχανημάτων – οχημάτων από το Σύνδεσμο.

Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις του Συνδέσμου για τις οποίες αποφασίστηκε η εκπόνηση μελετών είναι :

– κατασκευή πλυντηρίου των αυτοκινήτων του Συνδέσμου, για την οποία υπάρχει ήδη μελέτη, αλλά και εγκεκριμένη οικοδομική άδεια

– υπογείωση  του πρατηρίου καυσίμων για λόγους ασφάλειας και λειτουργικότητας

-κατασκευή στεγασμένου χώρου για την στάθμευση των οχημάτων του Συνδέσμου. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί το οικόπεδο των πέντε στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από τις εγκαταστάσεις του φορέα. Μελλοντικά, στον ίδιο χώρο θα σταθμεύουν και τα οχήματα του Δήμου, που σήμερα βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο που  νοικιάζεται.

– κατασκευή κτηρίου πολλαπλών χρήσεων, με οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα χρησιμεύει σαν χώρος ενημέρωσης για την λειτουργία του Συνδέσμου, για επισκέψεις σχολείων κτλ. Για το κτήριο αυτό υπάρχει ήδη μελέτη που πρέπει να αναθεωρηθεί, ενώ γίνονται σκέψεις ώστε το κτήριο να είναι βιοκλιματικό. Για το κτίριο απαιτείται οικοδομική άδεια.

-υπογείωση 25 κάδων σε τουριστικές περιοχές. Η παρέμβαση αυτή αποτελεί συνέχεια ανάλογης δράσης που θα γίνει στα όρια της Πόλης μέσα από το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου.

-προμήθεια 500 κάδων οικιακής  κομποστοποίησης

-πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οικιακή κομποστοποίηση με φυλλάδια, διαφήμιση και κατ΄ οίκον ενημέρωση στα νοικοκυριά

-προμήθεια εξοπλισμού πρεσ κοντέινερ για μονάδες που παράγουν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, όπως ξενοδοχεία, το Νοσοκομείο, το αεροδρόμιο κτλ. Με αυτόν τον εξοπλισμό, η αποκομιδή μπορεί να μη γίνεται σε καθημερινή βάση, αλλά κατά διαστήματα, χωρίς όμως όχληση στους περιοίκους.

-προμήθεια τεμαχιστή υλικών κατεδάφισης οικοδομών

-προμήθεια βάσεων κάδων σε 880 θέσεις με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό

-Προμήθεια 1000 κάδων που θα μπουν στις νέες βάσεις ενώ θα αντικαταστήσουν και παλιούς κάδους, που υπάρχουν από την περίοδο 1993-94 με πολλές ζημιές και μεγάλο κόστος κατασκευής

Ο κ. Ξένος, υπογράμμισε πως με αυτές τις 11 δράσεις και έργα, συγκροτείται μια ενιαία πρόταση το κόστος της οποίας θα καθοριστεί από τις μελέτες που θα γίνουν.

Κατά προσέγγιση ο προϋπολογισμός θα αγγίξει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Η εκπόνηση των μελετών δεν είναι κάτι χρονοβόρο, αφού μεγαλύτερη καθυστέρηση θα προκύψει από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις! Για παράδειγμα από τον Αύγουστο του 2011 έχουμε την αρχική ένταξη του έργου των μηχανημάτων για τα απορριμματοφόρα. Μέχρι τώρα, αν και έχουμε ξεπεράσει πολλά εμπόδια, δεν έχουμε το πράσινο φως για να υπογράψουμε την σύμβαση και να αρχίσουν να μετρούν οι 90 ημέρες για την παράδοση των μηχανημάτων» σχολίασε τέλος ο κ. Ξένος, εκτιμώντας πως τα μηχανήματα θα παραληφθούν μέσα στον Φλεβάρη του 2013 ενώ θα μπορέσουν να έχουν άδεια κυκλοφορίας μέσα στο Πάσχα!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *