Ζάκυνθος

Ένα έγγραφο αναστατώνει το Δημοτικό Συμβούλιο

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε  στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα έγγραφο που εστάλη από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ζητούσε την έγκριση του απολογισμού του Δήμου για το έτος 2008, δηλαδή την επόμενη  χρονιά μετά τα τρομερά γεγονότα με την προφυλάκιση του πρώην Δημάρχου Α. Τσαγκαρόπουλου.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι αν δεν εγκριθεί ο απολογισμός θα καταλογιστούν τα χρηματικά ποσά στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ορισμένων μελών του Συμβουλίου που θεώρησαν ότι αυτό προσβάλλει τη δημοκρατία, είναι εκβιασμός και δεν πρέπι να…

Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και η Λαϊκή Συσπείρωση με τις τοποθετήσεις τους κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα και ο Δήμαρχος να πάρει πίσω την πρόταση που έκανε. Έτσι η συζήτηση θα επαναληφθεί σε λίγες ημέρες με την παρουσία της νομικού συμβούλου του Δήμου η οποία θα μιλήσει για τις νομικές ευθύνες.

 

Η συζήτηση

Αρχικά ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης -που ήταν εισηγητής του θέματος- ζήτησε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να εγκρίνουν τον απολογισμό του 2008 και παρουσίασε το έγγραφο της Επιτρόπου το οποίο ζητά προσωπικά στοιχεία του Δημοτικού Συμβουλίου εκείνης της χρονικής περιόδου αλλά και σήμερα. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι αν δεν υπάρξει έγκριση θα γίνει καταλογισμός και τα χρήματα θα επιμεριστούν σε ένα – ένα Δημοτικό Σύμβουλο ξεχωριστά.

Πρώτος αντέδρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Κωνσταντίνου ο οποίος είπε ότι ζητούν εγκρίσεις για το δάνειο της Πειραιώς χωρίς να έχουν πάρει ούτε τα σχετικά παραστατικά!

«Λείπουν οι συμβάσεις και τα χρηματικά εντάλματα και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε απολογισμούς που έγιναν με κακή διαχείριση. Υπάρχει εκβιασμός και η παράταξή μας ψηφίζει με πολιτικά κριτήρια και αναλαμβάνουμε την ευθύνη» είπε ο κ. Κωνσταντίνου και συμπλήρωσε πως ηθικό και έντιμο δεν είναι αυτό που επιβάλλουν αλλά αυτό που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και υπάλληλοι των Οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου οι οποίοι επικαλέστηκαν τη νομοθεσία και  είπαν ότι πρέπει να εγκριθεί ο απολογισμός.

Ο επόμενος Δημοτικός Σύμβουλος που αντέδρασε ήταν ο Ανδρέας Ξένος ο οποίος αναφέρθηκε σε θέμα με πολιτικό και οικονομικό περιεχόμενο και σε εξαναγκασμό που γίνεται στο Συμβούλιο από την Επίτροπο. Ο κ. Ξένος χαρακτήρισε σοβαρό έλλειμμα τη στάση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένα τέτοιο θέμα και ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση και να ξεναγίνει με την παρουσία της νομικής υπηρεσίας η οποία θα κατεθύνει και θα καθοδηγεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης ζήτησε να έλθει η απόφαση που έλαβε για το ίδιο θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο εκείνη τη χρονιά (επί Δημάρχου Διον. Ακτύπη) η οποία ήταν επίσης αρνητική και δεν είχε γίνει έγκριση του απολογισμού λόγω έλλειψης στοιχείων, κατάσχεσης φακέλων κλπ.

Ο επόμενος Σύμβουλος που αντέδρασε ήταν ο Παναγιώτης Αβράμης ο οποίος εκείνη την εποχή (το έτος 2008) ήταν σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και είπε ότι τώρα ζούμε παράλογα πράγματα αφού δεν έγινε σωστά ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που ζήτησαν τότε.

«Τώρα έρχονται να μας επιβάλλουν να εγκρίνουμε τον έλεγχο που ζητήσαμε και δεν έγινε!!! Η τοπική κοινωνία περιμένει απάντηση. Να μας πούν αν είναι καθαροί ή αν έκλεψαν. Δεν γίνεται έλεγχος γιατί εμπλέκονται τραπεζικοί κολοσσοί» συμπλήρωσε ο κ. Αβράμης.

 

Η απόφαση

Στην πορεία ακούστηκαν κι άλλες απόψεις με διαφωνία και του συμβούλου της πλειοψηφίας Γ. Φεραδούρου ενώ πολλοί σύμβουλοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν γιατί πρέπει να πουν ναι στο έγγραφο ητς Επιτρόπου. Τελικά όλοι δέχτηκαν τις θέσεις των διαφωνούντων και ομόφωνα ψηφίστηκε αναβολή της συζήτησης.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *