Ζάκυνθος

Έλλειψη φαρμάκων στο νομό μας ταλαιπωρεί τους ασθενείς

Ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται στο νησί μας και ταλαιπωρούν τους ασθενείς που πηγαινοέρχονται στα φαρμακεία παρακαλώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους. Το πρόβλημα οξύνεται καθώς η συνεχής μείωση της τιμής στα φάρμακα οδηγεί τους επιχειρηματίες του κλάδου σε άλλες λύσεις όπως η προώθησή τους σε ξένα κράτη που πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές.

Αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο υπάρχουν ελλείψεις σε αρκετές κατηγορίες φαρμάκων αλλά και σε εμβόλια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές για 71 σκευάσματα, εκτιμώντας ότι έτσι θα επανέλθει η κανονική ροή τους προς τα φαρμακεία, ενώ εξετάζει αναφορές για ελλείψεις εκατοντάδων σκευασμάτων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Τα φαρμακεία του νησιού δέχονται καθημερινά ασθενείς που πηγαίνουν από τον έναν φαρμακοποιό στον άλλο αναζητώντας το πολυπόθητο φάρμακο. Η ταλαιπωρία είναι απερίγραπτη και η πολιτεία δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί την κατάσταση. Οι ασθενείς αναμένουν από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα για την προμήθεια των σκευασμάτων που χρειάζονται.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση έκανε λόγο «για ανθρώπους με βαλιτσάκια από φαρμακαποθήκες, οι οποίοι μάζευαν τα φάρμακα από τα φαρμακεία προκειμένου να δημιουργήσουν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά» και πως πίσω από όλα αυτά κρύβονται επανεξαγωγές φαρμάκων, που γίνονται με παράνομη διαδικασία και με τη συνεργασία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων. Σύμφωνα με τον ίδιο από τους έως τώρα ελέγχους σε πέντε φαρμακαποθήκες, έχει διαπιστωθεί ότι 700 φαρμακεία επιστρέφουν φάρμακα σε φαρμακαποθήκες, αντί να τα διαθέτουν σε ασθενείς.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *