Ζάκυνθος

Έλεγχοι σε Πόλη και τουριστικές περιοχές για το παραεμπόριο

 

Να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι για το παρεμπόριο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε χθες το πρωί, για το θέμα το Επιμελητήριο παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Αυτό που τονίστηκε, ήταν η ανάγκη οι έλεγχοι να ξεκινήσουν αμέσως και πριν «μπει» για τα καλά η τουριστική σεζόν, ώστε να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα πως φέτος δε θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Όπως προαναφέρθηκε, την πρωτοβουλία για την σύσκεψη είχε η διοίκηση του Επιμελητηρίου, την οποία χθες εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Γαργαλέας, η Γενική Γραμματέας Νίκη Μαλαφούρη, οι δύο Αντιπρόεδροι Τάσος Τζίμης και Γιώργος Στασινόπουλος, η Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος Κατερίνα Τρούσσα και ο Αναπληρωτής Φώτης Κόττης.

Ακόμη, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς,  ο Λιμενάρχης Νίκος Κοκκάλας, ο Διοικητής της Τροχαίας Νεκτάριος Τσώλος, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Άρης Φιωτάκης, ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Δ. Συνετός  που αναφέρθηκαν στην κατάσταση που σήμερα επικρατεί και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του παρεμπορίου που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε αρκετή αναφορά στα θετικά αποτελέσματα των περσινών ελέγχων, που οδήγησαν στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας προϊόντων. Παρόλα αυτά επισημάνθηκε πως η πάταξη του φαινομένου δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στον εντοπισμό των παράνομων μικροπωλητών, πίσω από τους οποίους βρίσκονται καλά οργανωμένα κυκλώματα. Ήταν χαρακτηριστικό αυτό που επεσήμανε ο κ. Φιωτάκης για τόνους παράνομου εμπορεύματος που περνούν στην χώρα από τα μεγάλα λιμάνια ή τα σύνορα, ενώ ενδεικτική της κατάστασης ήταν η περιγραφή που έγινε από τον Λιμενάρχη για τον τρόπο που το παράνομο εμπόρευμα έφτανε στο νησί:

Ο κ. Κοκκάλας, αν και αναγνώρισε πως τα περσινά αποτελέσματα των εντατικών ελέγχων ήταν πολύ καλά, έκανε γνωστό πως το Λιμεναρχείο ξεκίνησε να κάνει έλεγχο στα πλοία και έφτασε να ελέγχει αυτοκίνητα, Ι.Χ, ΚΤΕΛ ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών, αφού οι διακινητές έβρισκαν συνεχώς τρόπους για να στέλνουν τα εμπορεύματα στο νησί.

Ένα ακόμη ζήτημα που αναδείχθηκε, αφορούσε το πρόστιμο των 1.000 Ευρώ που επιβάλλεται στους μικροπωλητές, αλλά επί της ουσίας δεν έχει αποτέλεσμα αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μικροπωλητών δεν έχει καν ΑΦΜ για τη βεβαίωση του προστίμου.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, που έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, επισημάνθηκε πως όλοι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν στην προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο που θίγει τα συμφέροντα του κράτους, αλλά και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα. Μια ακόμη παράμετρος  αφορά και την προστασία της δημόσιας υγείας, κυρίως σε σχέση με την παράνομη εμπορία προϊόντων διατροφής, όπως μέλι, κρασί τα οποία είτε παρουσιάζονται ως ντόπια, είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υγείας.

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου, υπήρξε η δέσμευση πως θα αγοραστεί ένα ειδικό σπρέι αλλά και μια βαριοπούλα για την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων που θα κατάσχονται, ενώ στους ελέγχους που  θα γίνονται, εκτός από υπηρεσιακούς παράγοντες και δημοτικούς αστυνομικούς, αποφασίστηκε να συμμετέχει και αστυνομικός.

Τέλος, ιδιαίτερα διαφωτιστική ήταν η παρέμβαση της αναπληρώτριας Προϊσταμένης του Τμήματος Εμπορίου Άννας Γκότση, η οποία ενημέρωσε για την λειτουργία του ΚΕΛΑΥΕ. Πρόκειται για το Κλιμάκιο Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου, η λειτουργία του οποίου, όπως αναδείχθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αν. Τζίμη, προβλεπόταν εδώ και καιρό αλλά δεν είχε προχωρήσει!

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι αρμοδιότητες του κλιμακίου, το οποίο αποτελείται από υπαλλήλους και υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι αντίστοιχες με αυτές της Δημοτικής Αστυνομίας και έτσι δίνεται η δυνατότητα ελέγχου και κατάσχεσης παράνομου εμπορεύματος!

Όμως το Κλιμάκιο, παρά το σημαντικό ρόλο του, ακόμη δεν έχει συσταθεί, δεδομένου ότι απαιτείται η σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά, η απόφαση του κ. Σπύρου αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *