Ελλάδα

Έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες η ΕΡΤ

Την διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης  ανακοίνωσε επίσημα χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να εκφράζουν τις διαφωνίες τους και η υπογραφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου με τις υπογραφές υπουργών προερχομένων μόνο από τη Ν.Δ.

Πρόκειται για την πιο σημαντική και επώδυνη απόφαση της κυβέρνησης από της δημιουργίας της που σηματοδοτεί  την επιλογή της να συμμορφωθεί απόλυτα με τις απαιτήσεις της τρόϊκα για λιγότερο κράτος και η οποία οδηγεί στην ανεργια περισσότερους από 2600 εργαζόμενους.

Πριν ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Κεδίκογλου εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση κατά της ΕΡΤ, κάνοντας λόγο πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ιερές αγελάδες που παραμένουν άθικτες, ενώ σημείωσε πως η Δημόσια Τηλεόραση είναι μοναδική περίπτωση σπατάλης και αδιαφάνειας.

Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε πως ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού πληρώνει για την ΕΡΤ περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και κατήγγειλε το κανάλι πως έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι. “Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού. Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους! Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια! Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε επίσης ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό και σαφές οργανόγραμμα και πως το αρχείο της ΕΡΤ θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως όπως και οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Επιπλέον είπε ότι μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος οργανισμός, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν “το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα” και στη συνέχεια θα πληρώνουν πολύ λιγότερα.

Μετά την ανακοίνωση Κεδίκογλου άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομέων στην ΕΡΤ με κατάληψη και συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ με έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *