Ζάκυνθος

Θετικά μηνύματα από Βρετανία αν και παγώνουν οι κρατήσεις από τους ελεύθερους πελάτες

Αγωνία για τον τουρισμό από Ιταλία λόγω κορονοϊού

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Με αυξημένο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη αγωνία οι τουριστικοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Ζακύνθου παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την φετινή σεζόν, η οποία βρίσκεται «προ των πυλών».

Εκτός από τα ..απόνερα της πτώχευσης της Thomas Cook που συνεχίζουν να υπάρχουν και αφορούν την αύξηση των τιμών στα αεροπορικά και φυσικά το Brexit, η διεθνής ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού, είναι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη για το πώς θα κινηθεί η φετινή σεζόν και στη Ζάκυνθο.

Εκτός από τις ακυρώσεις των κινέζων τουριστών, που τα τελευταία δύο χρόνια επέλεγαν την Ελλάδα αλλά και το νησί μας για διακοπές όλο το χρόνο, κυρίως για να θαυμάσουν τη θέα του Ναυαγίου, σε επισφάλεια βρίσκονται μετά τα τελευταία δεδομένα και οι αφίξεις από την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι είναι μάλλον νωρίς για συμπεράσματα.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην έκθεση του Βερολίνου!

Σίγουρο είναι πως υπάρχει ανησυχία και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον παγκόσμιο τουρισμό θα συζητηθούν και το πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου στο Βερολίνο.

Η σχετική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου και μεταξύ άλλων θα εξεταστούν και τα εξής ζητήματα:

1. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον παγκόσμιο τουρισμό

2. Τα τελευταία νούμερα και τα στατιστικά στοιχεία

3. Μέτρα και προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και των επιπτώσεών της.

4.Σενάρια ανάπτυξης του τουρισμού για το προσεχές μέλλον.

5.Επιτυχημένα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της επιτάχυνσης της ανάκαμψης.

Στη Ζάκυνθο

Σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο, εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα όσα δήλωσε μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του -Ε- ο τουριστικός πράκτορας Μ. Δαμανάκης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία!

Μεταφέροντας το κλίμα από την ιταλική αγορά, που τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχτεί σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο, ανέφερε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ακυρώσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία πως το πρόβλημα θα περιοριστεί.

«Αν δεν περιοριστεί το πρόβλημα στην Ιταλία, θα έχουμε σημαντικές ακυρώσεις από μια αγορά που σε διάστημα 2,5 μηνών φέρνει στη Ζάκυνθο 55.000 άτομα. Θυμίζω πως το 2009 η ιταλική αγορά έφερνε 2.000 άτομα και η αύξηση τα τελευταία χρόνια ήταν ραγδαία. Προς το παρόν ειδικά από την Νότια Ιταλία δεν έχουμε καμία ακύρωση, ωστόσο το αρνητικό είναι πως η εμφάνιση του ιού συνέπεσε με την περίοδο που τα γραφεία τουρισμού στην Ιταλία ετοιμάζουν τα προγράμματα τους και οι κρατήσεις μπορεί να παγώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμανάκης.

Σε σχέση με τη βρετανική αγορά, ο κ. Δαμανάκης ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος σημειώνοντας πως υπάρχει μια πολύ θετική ανταπόκριση στο BREXIT χωρίς όμως να είναι ακόμη ορατές οι συνέπειες του, που θα φανούν από το 2021.

TUI και Jet2 “αποκλείουν” τα slots για τους ελεύθερους πελάτες υπογραμμίζει ο τουριστικός πράκτορας Μάρκος Δαμανάκης

Σε ότι αφορά το κενό που άφησε η Thomas Cook και τις περίπου 40 πτήσεις ανά εβδομάδα, ο ίδιος σημείωσε πως το μεγαλύτερο αριθμό των slots έχουν ήδη αγοράσει οι TUI και η Jet2.

«Προς το παρόν το κενό έχει κλείσει με 15 επιπλέον αεροπλάνα από τις δύο εταιρείες. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν αυξηθεί και αυτό θα έχει επιπτώσεις στις ελεύθερες κρατήσεις, καθώς τα εισιτήρια πωλούνται ακριβότερα από ολόκληρα πακέτα. Ενώ πέρυσι αυτή την περίοδο έβρισκες πολύ δύσκολα δωμάτια, αυτό δε συμβαίνει φέτος» ανέφερε ο κ. Δαμανάκης διαπιστώνοντας πως οι δύο μεγάλες εταιρείες «αποκλείουν» τα slots για τους ελεύθερους πελάτες.

Σε γενικές γραμμές πάντως ο κ. Δαμανάκης σημείωσε πως το τελευταίο 20ήμερο υπήρξε κράτηση που λόγω κορονοϊού μπορεί να ….φρενάρει και σημείωσε πως χρειάζεται ψυχραιμία και προστασία του τουριστικού μας προϊόντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *