Η πρόληψη είναι η επιθυμητή μέθοδος!
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας στη διάρκεια της ημερίδας που έγινε προχθές στο Πνευματικό κέντρο για θέματα διαχείρισης αποβλήτων από οικοδομικά υλικά. ασφαλτόστρωση. .
Η ημερίδα κράτησε αρκετές ώρες και στη διάρκειά της δόθηκαν στοιχεία για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι μηχανικοί όταν εκδίδουν οικοδομικές άδειες καθώς χρειάζεται ανάρτηση εγγυητικών, τιμολογίων κλπ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου, ενώ το θέμα της ήταν «Εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων στην Π.Ε. Ζακύνθου».
Αν και είχαν κληθεί οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, υπήρχε μικρή συμμετοχή. Παρόντες ήταν οι αιρετοί από το ΔΣ του ΦοΔΣΑ και ο τεχνικός διευθυντής Θ. Κάρδαρης που ήταν και εισηγητής.
Αξίζει να επισημανθεί πως οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη πρόληψης ως επιθυμητή μέθοδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων- αποβλήτων και στην δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η εταιρεία ΑΝΑΚΕΜ που δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στη Μακεδονία, αποτελεί ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Σκοπός του ΣΣΕΔ είναι η εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ, με τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα απόβλητα ανακυκλώνονται σε ποσοστό έως και 95% και αξιοποιούνται ξανά στην κατασκευή έργων υποδομών και ως υλικά επίχωσης, κάτι που εντάσσει τη δραστηριότητα στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ι. Παπαηλιόπουλος στην ομιλία του είπε ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται η διαλογή στην πηγή και αυτό έχει επιπλέον κόστος γιατί χρειάζονται χέρια για να διαχωριστούν τα υλικά. Είπε πως τα μπάζα δεν μπαίνουν σε ταινίες χειροδιαλογής και τα προϊόντα που πωλούνται από τα ανακυκλώσιμα είναι το χαρτί και το νάυλον. Ειδικό και επικίνδυνο απόβλητο είναι ο αμίαντος για τον οποίο χρειάζεται ειδική αποξήλωση από τις στέγες, καθώς δεν πηγαίνει με τα άλλα απόβλητα.

Ανέφερε ακόμα πως η Ζάκυνθος έχει θέμα με τον αμίαντο.
Ακολούθησε παρέμβαση του Αντιπροέδρου του ΦοΔΣΑ Ν. Τσίπηρα ο οποίος είπε ότι μπαίνουμε στην εποχή της κυκλικής οικονομίας και σημείωσε πως στο νησί μας δεν έχουμε συμπεριφερθεί καλά απέναντι στο περιβάλλον που είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα.
Το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης επεκτείνεται πλέον και στη Ζάκυνθο, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση μπαζών. Τα μπάζα θα οδηγούνται σε αδειοδοτημένη μονάδα ανακύκλωσης και μετά από διαλογή και επεξεργασία θα γίνονται προϊόντα όπως άμμος, γαρμπίλι κτλ.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ