Ζάκυνθος

Έγγραφο του υπουργείου για την απένταξη παρουσίασε η πλειοψηφία!

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ώρα της συζήτησης για το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της πλατείας Σολωμού, κάτι που αναμενόταν γιατί η πληροφορία για απένταξη του έργου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα εδώ και μερικές εβδομάδες έχει βάλει φωτιά στο Δήμο.

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και ήταν εξαιρετικά επίκαιρο αφού είχε προηγηθεί το ταξίδι του Δημάρχου και των συνεργατών του στην Αθήνα, όπου και ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο έργο στη λίστα του υπουργείου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Αντίοχος παρουσίασε έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο χαρακτήριζε απενταγμένο το έργο της πλατείας. Ωστόσο ο πρώην Δήμαρχος επέμεινε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αλλά παραφιλολογία από τα μέσα ενημέρωσης.

Η συζήτηση

Την αρχική ενημέρωσε έκανε ο πρώην Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι την ένταξη του έργου υπέγραψε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης στα τέλη του 2013 και μετά είπε ότι  η ΕΕΤΑΑ έδωσε προέγκριση δημοπράτησης τον Ιανουάριο του 2014.

 Το Μάρτιο του 2014 η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και τον Ιούνιο του 2014 η ΕΕΤΑΑ ενέκρινε τον προσυμβατικό έλεγχο και ζήτησε επικαιροποιημένο τεχνικό δελτίο.
Στις 14 Αυγούστου 2014 υπεγράφη η σύμβαση και μετά εστάλη στην ΕΕΤΑΑ έγραφο για να λάβει αριθμό ΟΠΣ και να γίνει η πληρωμή. Δεν υπάρχει απόφαση απένταξης γιατί η απένταξη γίνεται με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχει παραφιλολογία από τα μέσα ενημέρωσης, είπε ο κ. Μποζίκης.

Ωστόσο ο πρώην Δήμαρχος ανέφερε ότι υπήρξε overbooking και γι’ αυτό το υπουργείο ανέστειλε εντάξεις έργων.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Αντίοχος εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη της υπόθεσης και επανέλαβε όσα είχε πει την προηγούμενη ημέρα στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο για το ίδιο θέμα, ενώπιον υπηρεσιακών παραγόντων και δημοτικών συμβούλων.

«Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι το έργο προγραμματίστηκε επί Δημαρχίας Μποζίκη. Εμείς παρακαλέσαμε τον εργολάβο να ετοιμαστεί η πλατεία μέχρι την άνοιξη επειδή είναι τα έθιμα της Μ. Εβδομάδας. Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη για να υπάρξει ροή στη χρηματοδότηση. Αν κάνω λάθος θα ζητήσω συγγνώμη, αλλιώς θα ζητήσεις εσύ» είπε ο κ. Αντίοχος στον κ. Μποζίκη.

Ο κ. Αντίοχος είπε πως αν η νέα δημοτική αρχή τα γνώριζε όλα αυτά δεν θα έκανε εγκατάσταση του εργολάβου και με τη φράση “ο Θεός να βάλει το χέρι του” έδωσε το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης.

Ο κ. Αντίοχος στη συνέχεια έφερε το έγγραφο του Υπουργείου  το οποίο πιστοποιούσε την απένταξη του έργου και το οποίο παρέλαβε στο πρόσφατο ταξίδι που έκανε με το Δήμαρχο στην Αθήνα από τον ίδιο τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωσταντινόπουλο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς είπε ότι βρίσκεται συνέχεια σε ένα τηλέφωνο για να μάθει την εξέλιξη με τα χρήματα του έργου και συμπλήρωσε ότι σοβαρά ποβλήματα έχει και με την πορεία του έργου του Δημοτικού Θεάτρου.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων μίλησε ο Μίμης Μαρίνος Κουρής που ζήτησε να δοθούν στους αρχηγούς των παρατάξεων όλα τα σχετικά έγγραφα για να ενημερωθούν. «Είναι βέβαιο ότι υπάρχει εμπλοκή αλλά πρέπει να το ξεπεράσουμε. Είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν και πρέπει να πάψουν οι διαρροές που εξυπηρετούν τη μία ή την άλλη πλευρά. Πρέπει να δούμε την αλληλογραφία» είπε ο κ. Κουρής.

Ακολούθως ο Γιώργος Κωνσταντίνου αναρωτήθηκε ποιόν ωφελεί ένα τέτοιο έργο και αν τα χρήματα έπρεπε να δοθούν σε αυτό το σημείο της πόλης. «Εμείς διαφωνήσαμε όταν το έφερε ο κ. Μποζίκης, διαφωνούμε και τώρα! Ο εργολάβος πρόλαβε και μπήκε και έσκαψε την πλατεία. Είναι η ίδια εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό του νερού που έχει σταματήσει έξω από το Ρωμύρι. Να δούμε τι θα γίνει την άνοιξη που θα έλθουν οι τουρίστες» είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Αγγελική Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *