Ζάκυνθος

Άνοιξε η γραμμή – Ταξιδεύουν τα πλοία

Κανονικά γίνονται από σήμερα το πρωί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης μετά τη λύση της απεργίας των ναυτεργατών που αποφασίστηκε χθες.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε την άρση της απεργίας από τις 6 το πρωί της Τετάρτης για όλα τα περιφερειακά λιμάνια πλην της Αττικής, όπου επικεντρώνουν πλέον τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες.

Στη Ζάκυνθο οι πληροφορίες από το Λιμεναρχείο αναφέρουν ότι μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων στα περιφερειακά λιμάνια τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά. Για σήμερα Τετάρτη θα γίνουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια καθώς δεν υπήρξε λόγος αύξησης του αριθμού τους.

 

Οι εξελίξεις της χθεσινής ημέρας

Της επιστράτευσης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είχε προηγηθεί η απόφαση της ΠΝΟ με οριακή πλειοψηφία οκτώ έναντι επτά ψήφων για συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη χωρίς καμία αναστολή. Η πρόταση που μειοψήφησε προέβλεπε 24ωρη αναστολή προκειμένου να υπάρξει ανεφοδιασμός της αγοράς και εκ νέου 48ωρη απεργία.

Αμέσως μετά, ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης ανακοίνωσε την επιστράτευση των απεργών λέγοντας: «Προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και να μην υπάρξει κίνδυνος για τους νησιώτες λόγω της έλλειψης – η οποία γίνεται αισθητή – εφοδιασμού των νησιών, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να διατάξει την πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων, ο οποίος και με εξουσιοδότησε να προβούμε στην επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτων. Άμεσα οι κατά τόπους λιμενικές Αρχές θα επιδώσουν τα φύλλα επίταξης και θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση της ομαλότητας στις συγκοινωνίες».

«Όπως φαίνεται από την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου η πλειοψηφία ήταν οριακή, δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν επιτρέπουν, δεν αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο για να συνεχιστεί ο διάλογος. Θα δώσουμε στη δημοσιότητα τις απαντήσεις που δώσαμε, τις επιστολές που ανταλλάξαμε και όλο το ιστορικό» πρόσθεσε ο κ. Μουσουρούλης.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως εάν κάποιοι ναυτεργάτες παραλάβουν εγκαίρως τα φύλλα επίταξης και οι εταιρίες συμφωνούν τα πλοία μπορούν να αποπλεύσουν ακόμη και εντός της ημέρας.

Οι ναυτεργάτες από την πλευρά τους ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που, όπως καταγγέλλουν, «ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών».

Ζητούν, επίσης, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, με άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *