Με μια μικρή περιήγηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου και προσκύνημα στο Ιερό Λείψανο, ξεκίνησε χθες το πρωί, με αρκετή ομολογουμένως καθυστέρηση, η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας στο νησί μας, στα πλαίσια της Ρωσικής εβδομάδας που για πρώτη φορά διοργανώνεται στη Ζάκυνθο με την συμμετοχή του Δήμου και της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου και Στροφάδων. Λίγη ώρα νωρίτερα, το μεγάλο αποβατικό πλοίο «Νοβοτσερκάσκ» και το ιστορικό ιστιοφόρο «Άγιος Πέτρος αγκυροβόλησαν στο μώλο του Αγίου Νικολάου και υποδέχτηκαν στο κατάστρωμά τους μαθητές αλλά και λοιπούς επισκέπτες.
Η Ρωσική Εβδομάδα διοργανώθηκε πιο συγκεκριμένα από την Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδο, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, την Ιερά Λαύρα Αγίου Δανιήλ και το Επίτιμο Προξενείο Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ιόνια Νησιά, με την υποστήριξη των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Λευκάδας και των Ιερών Μητροπόλεων Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Στροφάδων και Λευκάδος και Ιθάκης.
Λίγο μετά τις 11.30 εκπρόσωποι του πληρώματος από το ρωσικό πολεμικό πλοίο μαζί με εκπροσώπους της ρωσικής αντιπροσωπείας, έφτασαν στον Ιερό Ναό και εκεί τους υποδέχτηκαν οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης.
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ήταν εκείνος που ανέλαβε να μιλήσει στους Ρώσους προσκεκλημένους μας, για την ιστορία του Ιερού Ναού και για την ζωή του Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου ενώ στη συνέχεια τους ξενάγησε στο εκκλησιαστικό μουσείο, όπου μεταξύ άλλων εκτίθεται ένα ρωσικό ευαγγέλιο αλλά και άμφια από ιερείς της Ρωσικής Εκκλησίας.
Αυτό που πολλές φορές επισημάνθηκε από τον κ. Χρυσόστομο είναι οι έντονοι δεσμοί που συνδέουν τους Έλληνες και τους Ρώσους εξαιτίας της κοινής πίστης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επαφές που ο ίδιος έχει ξεκινήσει από το παρελθόν στην Ρωσία, εγκαθιδρύοντας μια στερεή σχέση μεταξύ της Ρωσικής αλλά και της τοπικής Εκκλησίας.
Στο Πνευματικό Κέντρο
Το προσκύνημα στον Άγιο Διονύσιο και την περιήγηση στο Μουσείο, ακολούθησε η μετάβαση στο Πνευματικό Κέντρο, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε επιστημονικό συνέδριο για τις σχέσεις του νησιού μας με την Ρωσία.
Στα πλαίσια των χαιρετισμών που προηγήθηκαν της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών αλλά και των διοργανωτών του forum «Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά» μίλησαν για την σημασία των εκδηλώσεων και την ανάγκη αυτές να αποτελέσουν θεσμό και στη Ζάκυνθο.
Αρχικά το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ο οποίος αναφέρθηκε στην δική του παρουσία στη Ρωσία και την στενή σχέση που ανέπτυξε με τους Πατριάρχες της εκεί Εκκλησίας.
«Καυχιέμαι πως στους χαλεπούς αυτούς πολιτικά καιρούς προσπάθησα και πέτυχα να γκρεμίσω τα τείχη μεταξύ των λαών μας, με συχνές μεταβάσεις και γκρουπ προσκυνητών, πριν ακόμη γκρεμιστεί το τοίχος του Βερολίνου. Κάποιοι τότε ενοχλούνταν και δε δίστασαν να πουν ότι συνεργάζομαι και με την Κα- γκε- μπε! Πολλές φορές αισθάνθηκα υπερήφανος όταν άκουγα τους αδελφούς Ρώσους να επικαλούνται την θρησκευτική και πολιτιστική καταγωγή τους από τους Έλληνες του Βυζαντίου» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ακολούθως ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος ανέφερε στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων:
«Ξέχωρα από την κοινή πίστη που συνδέει τους Έλληνες με τους Ρώσους, στη Ζάκυνθο καυχόμαστε πως υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ μας, που δημιουργεί μια ζωντανή σχέση που εκφράζεται και με την παρουσία μας εδώ, στο νησί του Αγίου Διονυσίου της Συγνώμης και του Διονυσίου Σολωμού, Βάρδου της ελευθερίας και Εθνικός ποιητής. Αναφέρομαι στον Ναύαρχο Ουζακώφ, που εσχάτως ανακηρύχθηκε και Άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία. Οι φίλοι της ιστορίας γνωρίζουν πως ο εξέχων αυτός ναύαρχος συνέβαλε στη θεμελίωση του πρώτου ελληνικού κράτους, δηλαδή της Επτανήσου Πολιτείας. Ως ήρωας του ελληνορωσικού πολέμου, πέρασε και από τη Ζάκυνθο»
Ακόμη ο Μητροπολίτης ανέφερε πως τους δύο λαούς συνδέει η αγάπη για τη Μουσική, το χορό και κάθε μορφή τέχνης.
Ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης, σχολίασε στον χαιρετισμό του πως είναι παράδοξο ένα πολεμικό πλοίο να μεταφέρει πολιτισμό, αλλά στην περίπτωση της Ρωσίας, αυτό είναι αναμενόμενο.
«Εύχομαι αυτό το πλοίο, όπως και όλα τα καράβια του κόσμου, να μεταφέρει πάντα πολιτισμό και όχι τανκς» σημείωσε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε πως ο Δήμος, στις προσπάθειες να συσφίξει τις σχέσεις του με τους Ρώσους, κατάφερε με μεγάλη προσπάθεια και συνεργασία να φέρει για πρώτη φορά τις εκδηλώσεις της ‘Ρωσικής Εβδομάδας΄ στη Ζάκυνθο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρώτη διεθνή συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων ζωγράφων που πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι με πολύ μεγάλη επιτυχία.
«Ο Δήμος Ζακύνθου θα κάνει ότι μπορεί, ώστε οι σχέσεις των δύο λαών να γίνουν εντονότερες και βαθύτερες» κατέληξε ο Δήμαρχος.
Ο Όλεγκ Κόστιν, Πρόεδρος Διεθνούς Κοινωνικού Φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά» ήταν αυτός που απηύθυνε στη συνέχεια χαιρετισμό, σημειώνοντας πως ενώ η Ρωσική Εβδομάδα μετρά δέκα χρόνια ζωής στην Κέρκυρα, φέτος για πρώτη φορά έλαβε χώρα και στη Ζάκυνθο.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας, μπορούν να ανέβουν σε νέα επίπεδα και τώρα μπορούν να εφαρμοστούν νέες προσεγγίσεις για τις επαφές της νεολαίας και της διανόησης, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την θερμή υποδοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Ζάκυνθο.
Ακολούθως ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο, στο χαιρετισμό του, ανέφερε πως η επίσκεψη των δύο πλοίων αλλά και το επιστημονικό συνέδριο, αποτελούν μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία των δύο λαών και την συνεισφορά της Ρωσία στην εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδος.
Επικαλέστηκε ιστορικά δεδομένα την περίοδο του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα, αλλά και το καταφύγιο που έδωσε η Ρωσία σε πολλούς Έλληνες μετανάστες.
«Πάντα θέλαμε την χώρα σας ανεξάρτητη, ισχυρή και ευημερούσα» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ για την σημερινή εποχή στάθηκε στο ρεύμα Ρώσων τουριστών προς την χώρα μας, που θα ξεπεράσει τους 900.000 επισκέπτες μέχρι το τέλος του χρόνου και επεσήμανε πως η άρση των θεωρήσεων θα μπορούσε να τονώσει και άλλο αυτό το ρεύμα.
Ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ν. Κάνουλας ευχήθηκε οι εκδηλώσεις να επαναληφθούν με επιτυχία και την επόμενη χρονιά, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς, στάθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών, ενώ σημείωσε πως οι ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία, πλέον έχουν και μια νέα διάσταση αυτή του τουρισμού που θα πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί, μια που δείχνει μια μεγάλη δυναμική από το ξεκίνημά της.