Το γνωστό πρόβλημα με την έλλειψη ναυαγοσωστών αντιμετωπίζει για ακόμη ένα καλοκαίρι το νησί μας και οι παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί από την αρμόδια Επιτροπή ως πολυσύχναστες, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Νομοθεσία. Σημειώνεται πως η παρουσία ναυαγοσωστών, πέρα από το γεγονός ότι εξυπηρετεί το μείζον θέμα της ασφάλειας των λουομένων, αποτελεί και μια από τις προϋποθέσεις για τη βράβευση των ακτών με Γαλάζιες Σημαίες, υπόθεση «χαμένη» δυστυχώς για το νησί μας μέχρι το 2020.
Ο αριθμός των ναυαγοσωστών που απαιτούνται στις ακτές του νησιού, προσδιορίζεται κάθε χρόνο μια Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου, του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Τα μέλη της Επιτροπής ορίζουν ποιες παραλίες θεωρούνται ως πολυσύχναστες και σε αυτές υπάρχει η υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη με ευθύνη του Δήμου. Για τη Ζάκυνθο, με βάση τον αριθμό των πολυσύχναστων παραλιών, ο αριθμός των ναυαγοσωστών που πρέπει να προσληφθούν είναι τουλάχιστον 18. Αντ΄ αυτού και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, έχουν προσληφθεί μόνο δύο, ένας στο Τσιλιβή και ένας στον Αλυκανά. Να σημειωθεί πως ο Δήμος έχει προχωρήσει σε δύο διαδοχικές προκηρύξεις για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, στις οποίες όμως ανταποκρίθηκαν μόλις δύο άτομα.
Καθώς το Λιμεναρχείο Ζακύνθου από την 1η Ιουνίου έχει ξεκινήσει ελέγχους για την υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες, ήδη έχουν βεβαιωθεί δεκάδες παραβάσεις εις βάρος του Δήμου.
Δήμος Ζακύνθου: Ζητά απαλλαγή από τις ποινές
Υπό το βάρος των νέων προστίμων ο Δήμος Ζακύνθου με έγγραφο του προς το Λιμεναρχείο ζητά να απαλλαγεί από τις ποινές εξηγώντας πως οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται από τον περασμένο Απρίλη αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση.
Η επιστολή του Δήμου προς το Λιμεναρχείο αναφέρει:
«Ο Δήμος Ζακύνθου συνέπεια του υπ’ αριθμ.2131.16-771/2019/21-02-2019 έγγραφο του Λιμεναρχείου Ζακύνθου με την υπ 56 / 5-3-2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε με την υπ αριθμ.81365/11-4-2019(ΑΔΑ:Ψ878ΟΡ1Φ-) απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου δρομολόγησε την πρόσληψη 18 ατόμων ειδικότητας ναυαγοσωστών για 4 μήνες.
Την 19/04/2019 εκδόθηκε η υπ αριθμ. 8953 ανακοίνωση Δημάρχου για την πρόσληψη 18 ατόμων ειδικότητας Ναυαγοσωστών με σύμβαση ΙΔΟΧ διάρκειας 4 μηνών .
Για την κάλυψη των θέσεων συνέπεια της ανωτέρω ανακοίνωσης προσήλθε μονό μια (1) ενδιαφερόμενη , η οποία και προσελήφθη με την υπ αριθμ. 12070/31-5-2019 Απόφαση Δημάρχου και ανέλαβε καθήκοντα την 01/05/2019 όπως σας γνωστοποιήσαμε με το υπ αριθμ. 12076/31-05-2019 έγγραφο μας .
Περαιτέρω η υπηρεσία μας αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για την ύπαρξη ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού μας προέβει με την υπ αριθμ. 12331/04-06/2019 ανακοίνωση της στην έκδοση συμπληρωματικής προκήρυξης για την πρόσληψη 17 ατόμων ειδικότητας ναυαγοσωστών .
Για την κάλυψη των θέσεων συνέπεια της ανωτέρω ανακοίνωσης προσήλθε μονό ένας (1) ενδιαφερόμενος, ο οποίος και προσλήφθηκε την υπαριθμ.12420 /14-06-2019 Απόφαση Δημάρχου και ανέλαβε καθήκοντα την 14/06/2019 όπως σας γνωστοποιήσαμε με το υπ αριθμ. 13329/14-06-2019 έγγραφο μας .
Με όλα τα παραπάνω αποδεικνύουμε ότι ο Δήμος Ζακύνθου άμεσα ανταποκρινόμενος και αναγνωρίζοντας την επείγουσα , αναγκαία και επιβεβλημένη ανάγκη προστασίας των λουομένων, προέβηκε ως όφειλε στις απαιτούμενες εκ του νόμου ενέργειες τόσο χρονικά όσο και διοικητικά για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού .
Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι δεν έχουμε υποπέσει σε παράβαση του άρθρου 7 του ΠΔ 31/2018 ( ΦΕΚ 61/Α/2018) και θα πρέπει να απαλλαγούμε από οποιαδήποτε διοικητική ποινή για την μη εκπλήρωση των συμβατικών μας υποχρεώσεων για λόγους ανωτέρας βίας .
Είμαστε στη διάθεση σας για όποια περαιτέρω διευκρίνιση, καθώς και στις υποδείξεις της υπηρεσία σας για την επίλυση του σημαντικού αυτού χρόνιου προβλήματος» .
Πανελλαδικό το πρόβλημα!
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί τουριστικοί Δήμοι ανά την Ελλάδα, με την Κέρκυρα αλλά και τη Ρόδο να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Σημειώνεται δε πως ο απαιτούμενος αριθμός ναυαγοσωστών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί λόγω της αλλαγής του νομικού πλαισίου. Συγκεκριμένα το όριο ευθύνης για τον κάθε ναυαγοσώστη σε κάθε παραλία είναι 200 μέτρα δεξιά του και άλλα τόσα αριστερά του. Αυτό σημαίνει ότι σε παραλίες χιλιομέτρων θα έπρεπε να υπήρχαν αρκετοί ναυαγοσώστες.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ