Ζάκυνθος

Άδεια τα ταμεία του Δήμου – Για κατάσταση απόγνωσης κάνει λόγο ο Δήμαρχος

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική επιβίωση του Δήμου κρούει ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης και κάνει λόγο για μηδενικά έσοδα στα ταμεία του, αφού είναι ανύπαρκτες οι  αναμενόμενες  χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία και σχεδόν μηδενικές οι εισπράξεις από δημοτικά τέλη, αλλά και άλλα έσοδα.

Ο κ. Μποζίκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε-, τόνισε πως βρίσκονται σε κίνδυνο και δύο σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, που είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και οι Παιδικοί Σταθμού.

Για το μεν πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι οι χρηματοδοτήσεις σταματούν στις 30 Ιουνίου και ουδείς γνωρίζει την συνέχεια, ενώ ακόμη δεν έχουν εγκριθεί οι προσλήψεις συμβασιούχων για τους Παιδικούς Σταθμούς, με κίνδυνο να μην μπορούν να λειτουργήσουν από τον επόμενο Σεπτέμβρη τα μισά τμήματα!

Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη πως το πρόβλημα είναι τεράστιο για όλους τους Δήμους της Χώρας, ενώ γίνεται ακόμη πιο έντονο εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, που ξεκίνησε από τον Απρίλη και δεν θα ολοκληρωθεί πριν τις 17 Ιουνίου.

«Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, είναι προφανές πως έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην λειτουργία όλων των Δήμων σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στο Δήμο μας. Είναι χαρακτηριστικό, πως από την 1/1/2012, μόνο για το Δήμο Ζακύνθου, η στέρηση σε πόρους που έπρεπε να αποδοθούν από την κεντρική εξουσία, αγγίζει το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχουμε λάβει τις 992.000 Ευρώ που είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Εσωτερικών για την εξόφληση παλιών οφειλών. Δεν έχουμε λάβει τη ΣΑΤΑ που την περιμένουμε από τα μέσα Μάρτη και το ποσό ξεπερνούσε τις 800.000 Ευρώ. Η μηναία χρηματοδότηση του Δήμου για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, ανέρχεται στο ποσό των 205.000 Ευρώ, ενώ κατά το παρελθόν ο Μητροπολιτικός μόνο Δήμος Ζακυνθίων λάμβανε 250.000 Ευρώ» τόνισε αρχικά ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως οι ανελαστικές δαπάνες του Δήμου σε μηνιαία βάση για μισθοδοσία, καύσιμα κτλ. ανέρχεται στο ποσό των 500.000 Ευρώ.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, οι λειτουργικές δαπάνες καλύπτονται πάντα οριακά, ενώ για την μισθοδοσία του Απρίλη καλύφθηκε κατά ένα μέρος από τις εισπράξεις της μίσθωσης των παραλιών.

Εν τω μεταξύ, συρρικνωμένα είναι τα έσοδα στο Δήμο και από τρίτους, αφού ελάχιστοι μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δημοτικών τελών και της φορολογίας. Αυτό συμβαίνει επειδή μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά ενώ ακόμη και αυτοί που έχουν την δυνατότητα δεν πληρώνουν γιατί όλα είναι ρευστά!

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε επίτευγμα το γεγονός ότι ο Δήμος δουλεύει και παρέχει βασικές υπηρεσίες, όπως είναι το νερό, η αποχέτευση αλλά και η ύδρευση θυμίζοντας πως ο Δήμος έχει να αντιμετωπίζει και επιπλέον προβλήματα, όπως η δέσμευση μέρους των εσόδων του για τις δόσεις και τους τόκους των δανείων.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από την τοπική κοινωνία, αφού πλέον είμαστε απόγνωση και δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε στοιχειώδεις ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινδυνεύει με κατάρρευση.

Τέλος, ερωτηθείς ο Δήμαρχος για το αν θα μπορούσε να προηγηθεί κάποια οικονομία σε δαπάνες όπως ήταν αυτές του Καρναβαλιού, σημείωσε πως αφενός ο Δήμος δε θα μπορούσε να μη διοργανώσει καρναβάλια, αφετέρου κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει από το Φλεβάρη, την κατάσταση που θα ακολουθούσε.

Τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων τίθενται στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο δεν φαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *