Κοινωνία

΄Εκθεση φωτογραφίας για τα 69 χρόνια από τους σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο

΄Εκθεση φωτογραφίας για τα 69 χρόνια από τους σεισμούς του 1953 λειτουργεί στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου. 

Η έκθεση βασίζεται στο φωτογραφικό υλικό που δώρησε ο αμερικανός, πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, James Baker. 

Ο James Baker συμμετείχε στην αποστολή αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στο νησί της Ζακύνθου, λίγες ώρες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 12ης Αυγούστου 1953 και κατέγραψε, με το φωτογραφικό του φακό, συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τις τραγικές ώρες που έζησε εκείνη την εποχή η ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Η έκθεση λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Αυγούστου. 

Για την έκθεση ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο f/b:

Τον Αύγουστο του 1953, μόλις η παγκόσμια κοινότητα πληροφορήθηκε τους καταστρεπτικούς σεισμούς στο νότιο Ιόνιο δόθηκε η εντολή από το αρχηγείο το ΝΑΤΟ να πλεύσουν προς βοήθεια των σεισμόπληκτων τα πολεμικά πλοία που συμμετείχαν σε μια άσκηση ανοιχτά της Μάλτας.

Σε ένα από τα πλοία, τα πληρώματα των οποίων αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της φλεγόμενης Ζακύνθου, υπηρετούσε τη θητεία του ο νεαρός James Baker.

Συμμετέχοντας στις αγωνιώδεις προσπάθειες να βοηθήσουν τον πληθυσμό της Ζακύνθου κατέγραψε με την σπάνια για εκείνη την εποχή, έγχρωμη φωτογραφική μηχανή, συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τις καταστροφές στο σεισμόπληκτο νησί.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και ο νεαρός James Baker έκανε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μια σπουδαία καριέρα, αποκορύφωμα της οποίας ήταν να θητεύσει Υπουργός Εξωτερικών, επί προεδρίας George H. W. Bush την περίοδο 1989-1992.

Ο James Baker όμως παρά την σπουδαία διαδρομή στην πατρίδα του ποτέ δεν ξέχασε τις εικόνες που αποτυπώθηκαν στο μυαλό του κατά την παραμονή του στη φλεγόμενη Ζάκυνθο του 1953.

Για το λόγο αυτό 65 χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή, δώρησε στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου το φωτογραφικό αρχείο με τις σημειώσεις που είχε κρατήσει από εκείνη την τραγική περίοδο ο νεαρός ναύτης του Αμερικάνικου Αντιτορπιλικού.

Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν σήμερα αντικείμενο έκθεσης στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη που αξίζει να γνωρίσουμε όλοι μας.

Σε μια εποχή που η ιδιαίτερη πατρίδα μας διεκδικεί με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα ένα νέο διεθνές αποτύπωμα, η συμβολή της Ιστορικής μας Βιβλιοθήκης μέσα από την προβολή τέτοιων σημαντικών αρχείων καθίσταται αναγκαία καθώς ανοίγει ελπιδοφόρους δρόμους για τη νέα – κυρίως – γενιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *