Σήμα κινδύνου για τους έλληνες κτηνοτρόφους χτυπά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος ο οποίος μίλησε στον –Ε- για το μεγάλο θέμα των ημερών που είναι το γάλα και οι επιτρεπόμενες ημέρες για τον χαρακτηρισμό του ως φρέσκου.
«Τώρα θέλουν να φέρουν γάλα πιο φθηνό για να χτυπήσουν την ελληνική κτηνοτροφία. Αυτό θα γίνει για μερικούς μήνες και θα μειώσουν την τιμή που παίρνει ο έμπορος από τον παραγωγό. Θα σταματήσουν μετά οι έλληνες κτηνοτρόφοι να παράγουν και θα είμαστε εξαρτημένοι από την ξένη παραγωγή γάλακτος» ανέφερε ο κ. Πεβερέτος ο οποίος έβαλε τις προύποθέσεις για να μειωθεί η τιμή για τους καταναλωτές.
«Οι κτηνοτρόφοι θέλουν να μειωθεί η τιμή του γάλακτος για τον καταναλωτή αλλά δεν εξαρτάται από τους ίδιους. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να συμπιέσουν άλλο τις τιμές καθώς δίνουν το γάλα 44 λεπτά το κιλό και φτάνει στον καταναλωτή με τιμή μέχρι 1,60 €. Αλλού είναι το θέμα και το έχουμε πει κατ’ επανάληψη στην κυβέρνηση. Η μάχη μας δίνεται εδώ και δύο μήνες αλλά δεν μας ακούνε. Πρώτον πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ καθώς σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι 4% και εδώ είναι στο 13%. Η Μ. Βρετανία έχει 0% ΦΠΑ στο γάλα ενώ η Γερμανία έχει 7%. Αν λοιπόν υπάρξει μείωση στο ΦΠΑ θα μειωθεί και η τιμή στο γάλα» είπε ο κ. Πεβερέτος.
Η δεύτερη αιτία είναι η πολιτική των μεγάλων ομίλων όπως τα σούπερ μάρκετ. «Πρέπει να χτυπηθούν οι ενδομυικές συναλλαγές, δηλαδή ότι η μητέρα στην αλυσίδα των σούπερ μάρκετ τιμολογεί στην κόρη σε πολύ υψηλή τιμή σε σχέση με την πραγματική κι αυτό έχει καταγγελθεί αλλά δεν το ακουμπάνε γιατί δεν θέλουν να πειράξουν τα μεγάλα συμφέροντα.
Εμείς οι κτηνοτρόφοι θέλουμε να πέσουν οι τιμές αλλά αυτό εξαρτάται από την κυβέρνηση που υποκριτικά λέει ότι έχουμε το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε μεγάλο κόστος παραγωγής και επίσης δεν είμαστε οι πιο ακριβοί αλλά βρισκόμαστε κάπου στη μέση. Συγκεκριμένα είμαστε στην 5η θέση μαζί με την Ιταλία. Εμείς θέλουμε να έχει ασφαλές γάλα ο καταναλωτής αλλά και να το παίρνει σε χαμηλή τιμή» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.
Για τις ημέρες ζωής στο παστεριωμένο γάλα ο κ. Πεβερέτος δήλωσε: «Εμείς λέμε ότι το παστεριωμένο γάλα, δηλαδή το φρέσκο, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 5 ημέρες ζωής. Το πήγαν στις 7 ημέρες από τις 11 που έλεγαν αρχικά. Οι ημέρες για το παστεριωμένο αλλάζουν επειδή είναι διαφορετικές οι κλιματολογικές συνθήκες σε κάθε χώρα. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός έχει αφήσει τις χώρες- μέλη να αποφασίσουν ανάλογα με τις συνθήκες να επιλέγουν τις ημέρες ώστε να υπάρχει ασφάλεια για το γάλα και τη διατηρησιμότητά του. Η χαμηλή παστερίωση (δηλαδή το βράσιμο) είναι συγκεκριμένη και δεν θα αλλάξουμε εμείς το νόμο του Παστέρ. Είναι 71,7 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα. Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία τότε πηγαίνουμε στην υψηλή παστερίωση και φτάνουμε από 85 μέχρι 140 βαθμούς, όμως τότε υποβαθμίζεται η ποιότητα του γάλακτος γιατί καίγονται καλές ουσίες όπως η βιταμίνη C και το ασβέστιο. Το υποβαθμισμένο γάλα προλαβαίνουν να το φέρνουν από έξω από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και έκαναν αγώνα οι πολυεθνικές να φτάσουμε στις 11 ημέρες παστερίωση για να φέρνουν γάλα δήθεν φρέσκο».
Τέλος ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων είπε ότι στη χώρα μας παράγοται 300 χιλιάδες τόνοι φρέσκο γάλα, κι αυτό είναι ελληνικό.
«Στόχος τους είναι να γίνει διεύρυνση. ‘Οσο μεγαλώνουμε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος προλαβαίνουν να το φέρουν από άλλες χώρες και μπορεί να το λένε και ελληνικό, δηλαδή να το ελληνοποιούν! Επίσης δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί! Μπορεί να έρχεται φθηνό γάλα σε κάποια σούπερ μάρκετ αλλά το έχουν ελέγξει ποτέ να δουν τι περιέχει; Τώρα θέλουν να φέρουν γάλα πιο φθηνό για να χτυπήσουν την ελληνική κτηνοτροφία. Αυτό θα γίνει για μερικούς μήνες και θα μειώσουν την τιμή που παίρνει ο έμπορος από τον παραγωγό. Θα σταματήσουν μετά οι έλληνες κτηνοτρόφοι να παράγουν και θα είμαστε εξαρτημένοι από την ξένη παραγωγή γάλακτος» κατέληξε ο Πρόεδρος κ. Πεβερέτος.