Της Μαριλένας Παπαδάτου
Όσο η διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές / εταίρους μας βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι επίφοβη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τουριστική κίνηση των επόμενων μηνών, ενώ το ρευστό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες και αγγίζει ζητήματα όπως αυτό της αύξησης του ΦΠΑ δημιουργεί πολλά εμπόδια στις συμφωνίες των επαγγελματιών του τουρισμού με τις εταιρείες των τουρ οπερέιτορς.
Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- το μέλος της διοίκησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου αλλά και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Χριστίνα Τετράδη και κάνοντας έναν απολογισμό του πρώτου μήνα της σεζόν, που «έκλεισε» με αύξηση στις αφίξεις του Εξωτερικού κατά 3%, σημείωσε πως η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται εξολοκλήρου στην βρετανική αγορά.
Μάλιστα επεσήμανε πως τα παράπονα των επιχειρηματιών για την κίνηση του Μαΐου είναι δικαιολογημένα, αν λάβει κανείς υπόψη τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν στα ταμεία.
Ειδικά σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια της νέας τουριστικής σεζόν, η κ. Τετράδη τόνισε πως η προοπτική αύξησης του ΦΠΑ αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου αυτό το ευρώ, φέρνει τους επιχειρηματίες σε μια δυσχερή θέση και δεν επιτρέπει σχεδόν καμία δυνατότητα να ευνοηθούν από τις συμφωνίες.
«Ο βασικός παράγοντας της αύξησης είναι η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία συνεχίζει να στηρίζεται η Ζάκυνθος. Βλέπουμε όμως τραγικές μειώσεις στις αφίξεις από Ρωσία και Γερμανία. Σίγουρα ο Μάης είναι ο πρώτος μήνας της σεζόν και αποτυπώνει ένα μικρό μόνο τμήμα της συνολικής τουριστικής σεζόν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ενδεικτικός για την συνέχεια, ειδικά την στιγμή που η κατάσταση στην Χώρα μας είναι πολύ δύσκολη» τόνισε η κ. Τετράδη, σημειώνοντας πως τα δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς για τις εκλογές, για το νόμισμα, για το ΦΠΑ δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας που επηρεάζει άμεσα τον τουρισμό.
«Είναι πολύ δύσκολο να εισπράξουμε από τον τουρισμό αυτά που θα περιμέναμε και θα μπορούσαμε όχι σαν επιχειρήσεις αλλά σαν εθνική οικονομία» σχολίασε και συμπλήρωσε πως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αναμενόμενο να μπαίνει ρήτρα για την δραχμή στα συμβόλαια, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει άμεσα τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Σημειώνεται πως από το ΔΣ του ΣΕΤΕ εγκρίθηκε μία οδηγία, η οποία θα σταλεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αναφορικά με τη σύναψη των συμβολαίων με τους ξένους tour operator, όπου αναφέρεται:
“Ρητά συμφωνείται μεταξύ των μερών ότι σε περίπτωση που μετά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης, λάβει χώρα νομοθετική αύξηση του εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ, η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις συμφωνηθείσες με την παρούσα τιμές, οι οποίες και θα τροποποιούνται αυτοδικαίως, κατά το αντίστοιχο ποσοστό. Η επιχείρηση ενημερώνει προς τούτο εγγράφως τον αντισυμβαλλόμενο (tour operator), ο οποίος δεσμεύεται για την άμεση εφαρμογή του παρόντος όρου από τη λήψη της σχετικής έγγραφης κοινοποίησης”.
«Υπάρχουν συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί και μονάδες κινδυνεύουν ακόμη και να κλείσουν» σχολίασε η κ. Τετράδη, τονίζοντας πως το πρόβλημα θα αγγίξει ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αποτελούν το 60% της αγοράς.
Τέλος η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων αναγνώρισε πως η καταναλωτική δύναμη των επισκεπτών μας είναι περιορισμένη και πως πολλές επιχειρήσεις του κλάδου φέτος καθυστέρησαν να ανοίξουν.