Οι καιρικές συνθήκες των πρόσφατων ημερών με τις λίγες βροχές οδήγησαν την Υγειονομική υπηρεσία να δώσει ξανά πληροφορίες στο κοινό για τη λεπτοσπείρωση και τα μέτρα πρόληψης. Η ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ποντίκια και από την αρχή τους έτους είχαμε 4 κρούσματα στο νομό μας.
Μιλώντας στον –Ε- η ιατρός της Υγειονομικής υπηρεσίας Μαριλένα Σούλη ανέφερε τα εξής: «Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται κατά κύριο λόγο και όχι αποκλειστικά από τα ποντίκια καθώς υπάρχει η δυνατότητα να μεταδοθεί και από άλλα θηλαστικά. Ξενιστές είναι τα αιγοπρόβατα, οι σκύλοι, τα βοοειδή, οι χοίροι κλπ. Συχνότερα όμως μεταδίδεται από τα τρωκτικά. Όταν υπάρχει υγρασία και αυξημένη θερμοκρασία οι λεπτόσπειρες επιβιώνουν καλύτερα. Τα προληπτικά μέτρα που δώσαμε αφορούν τη χρήση γαντιών και κατάλληλου ρουχισμού και υποδημάτων ώστε να προστατεύεται το δέρμα όταν δουλεύουμε σε επικίνδυνο περιβάλλον».
Τι εννοούμε ως επικίνδυνο περιβάλλον τώρα. Είναι τα στάσιμα νερά και η λάσπη. Οι ανοιχτές πληγές πρέπει να είναι καλυμμένες με επιθέματα και πρέπει να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης πρέπει να φροντίσουμε να γίνεται καταπολέμηση των τρωκτικών.
Η κ. Σούλη έκανε γνωστό ότι μέσα στο 2014 στο νομό μας έχουν καταγραφεί 4 κρούσματα. «Το ποσοστό των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Τα συμβάντα είχαν καλή έκβαση καθώς οι ασθενείς πήγαν εγκαίρως στο γιατρό και έγινε αμέσως η διάγνωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Σεπτέμβριο μήνα προγραμματίζεται από το Υγειονομικό μία ημερίδα για το θέμα σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.
Οδηγίες
Χρήση γαντιών, κατάλληλου ρουχισμού (π.χ. ποδιές) και υποδημάτων (μπότες), ώστε να προστατεύεται το δέρμα κατά τη διάρκεια εργασιών σε επικίνδυνο περιβάλλον. Επικίνδυνο περιβάλλον αποτελούν τα στάσιμα ύδατα, η λάσπη, η υγρή βλάστηση, τα καλλιεργητικά προϊόντα στο χωράφι που στην επιφάνειά τους εμφανίζουν υγρασία, αλλά και οποιοδήποτε περιβάλλον συνδυάζει υγρασία και δυνητική παρουσία τρωκτικών.
Κάλυψη ανοικτών πληγών στο δέρμα με αδιάβροχα επιθέματα, κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών ή εργασιών σε επικίνδυνο περιβάλλον δυνητικής παρουσίας τρωκτικών
Καλή πλύση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50ο C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Ιδιαίτερα αποφεύγεται η κατανάλωση φρούτων π.χ. σταφύλια, κατευθείαν από το χωράφι, αν δεν έχει γίνει προηγουμένως καλό πλύσιμό τους.
Αποφυγή παραμονής τροφίμων σε περιβάλλον δυνητικής παρουσίας τρωκτικών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει τα τρόφιμα να διατηρούνται με τρόπο που να αποκλείεται η επαφή με τρωκτικά.
Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς επιμολυσμένα νερά (ποτάμια, συλλογές νερού) και λήψη κατάλληλων προστατευτικών μέτρων όταν απαιτείται τέτοιου είδους δραστηριότητα
Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους. Απομάκρυνση απορριμμάτων, αποστράγγιση στάσιμων νερών και βελτίωση συνθηκών υγιεινής γύρω από τις οικείες για να ελαττωθεί η προσέλκυση τρωκτικών. Φραγή οπών (π.χ. με μεταλλικό πλέγμα) για να αποκλεισθεί η πρόσβαση τρωκτικών εντός της κατοικίας.
Αποφυγή άμεσης επαφής με τα ούρα αγροτικών ή κατοικιδίων ζώων και τήρηση μέτρων υγιεινής (χρήση γαντιών, πλύσιμο χεριών)
Επίσκεψη το γρηγορότερο στον ιατρό αν εκδηλωθεί πυρετός, μυαλγία, ρίγος, όπου ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει αν υπήρξε επαφή με τρωκτικά ή με επικίνδυνο περιβάλλον, μέχρι και 1 μήνα πριν την έναρξη της ασθένειας (συνήθως μέχρι 1-3 εβδομάδες πριν).