Σε προσωπική μονομαχία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η – προ ημερήσιας διάταξης – συζήτηση στη Βουλή, το απόγευμα της Τρίτης, για τα αγροτικά προβλήματα που προκάλεσε με ερώτηση του ο δεύτερος.
Παράλληλα οι πολιτικοί αρχηγοί, Βενιζέλος και Κουβέλης υπεραμύνθηκαν της πολιτικής της κυβέρνησης ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί, Καμμένος, Μιχαλολιάκος και Παπαρήγα άσκησαν δριμεία κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά.
Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως πέτυχε έναν «καινούριο άθλο» καθώς ήταν εκείνος που προκάλεσε τη συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα αλλά δεν είπε κουβέντα σχετικά με αυτά στην ομιλία του.
Συνεχίζοντας την σκληρή του κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για κοινοβουλευτικό «κλεφτοπόλεμο» ενώ στις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι δεν εμφανίζεται συχνά στο κοινοβούλιο, απάντησε «Κι εσείς που έρχεστε συνέχεια εδώ, πιστεύετε ότι αναβαθμίζετε με την παρουσία σας τη Βουλή;».
Ακόμα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κινδυνολογεί συνεχώς για διάφορα ζητήματα, όπως η επιβολή νέων φόρων σε ακίνητη περιουσία και εισοδήματα, ότι δεν έχει επιχειρήματα ενώ ζήτησε να μην ποντάρει στο φόβο των πολιτών.
Ο Πρωθυπουργός τέλος υπερασπίστηκε την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων ενώ αναφέρθηκε και ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων.
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως χειρότερο από την πολύμηνη αποχή του Πρωθυπουργού της χώρας από την κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι πως απευθύνεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με απαξιωτικό χαρακτήρα, ως «ψευτόμαγκας, λες και είμαστε στο καφενείο, να μας λέτε “δεν μασάμε”. Τι δεν μασάτε; Το ένα εκατ. ανέργους; Ξεχάσατε πως είστε ο Πρωθυπουργός και όχι ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης ή της αντιπολίτευσης. Δεν θα πέσω σε αυτό το επίπεδο αντιπαράθεσης».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε, απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, πως δεν ανέφερε κουβέντα στη δευτερολογία του για την αγροτική πολιτική. Ο αγροτικές κόσμος, σημείωσε, θέλει να ακούσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες δεν δώσατε γιατί η μόνη σας δέσμευση είναι το μνημόνιο.
Συνεχίζοντας χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά «επικεφαλής της ομάδας λάσπης της μονταζιέρας και του διαδικτυακού υποκόσμου» που προσπαθεί καθημερινά να διαμορφώσει μια διαφορετική τελείως εικόνα για την πραγματικότητα. «Μιλήσατε για οβιδιακές μεταμορφώσεις, θα σας έλεγα στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σκοινί», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πει ένα στόχο διαπραγμάτευσης που έχει πετύχει και συμπλήρωσε πως τα έσοδα έχουν καταρρεύσει και τα ταμεία έχουν διαλυθεί. «Θέλουμε μια δημοκρατική διέξοδο στη χώρα», ανέφερε.
Η ουσία είναι, πρόσθεσε, ότι μας είπατε ότι ήταν μεγάλο κατόρθωμα που διαγράψατε το χρέος, «μην το ξαναδιαγράψετε τόσο πολύ γιατί θα φτάσει στο 400% και θα πληρώνουν και τα τρισέγγονα μας». Διαλύθηκαν τα ταμεία.
Συνεχίζοντας υποστήριξε πως οι αγρότες ήθελαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο, για μιαν ΑΤΕ που δεν θα λειτουργεί με κερδοσκοπικά κριτήρια. Από όλη όμως την αποψινή συζήτηση, συμπλήρωσε, ο αγρότης θα έχει βγάλει το συμπέρασμα πως θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια μονάχα σε βάθος τετραετίας και πως όσοι έχουν ασφαλιστικές εισφορές 40 ετών θα παίρνουν σύνταξη στα 62..
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην τριτολογία του πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στο να βουλιάξει η χώρα. Μάλιστα εκτίμησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε σύγχυση και τα έχει «χαμένα».
«Τίποτε δεν έχει τελειώσει. Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό αλλά η χώρα πηγαίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω», είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό αμοραλισμό επειδή ποντάρει στην καταστροφή της χώρας.
Όπως επεσήμανε, πόροι ύψους 44 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2014-2020, εξηγώντας ότι η Ελλάδα εξασφάλισε 35 δισ. στη βάση των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και μαζί με τα χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί από το ΕΣΠΑ τα κονδύλια θα φθάσουν τα 44 δισ. τα οποία είναι αρκετά για να προικοδοτήσουν την ανάπτυξη.
Επίσης κάλεσε, με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, να αναλογιστούν τι θα είχε συμβεί σήμερα που υπάρχει μια αίσθηση γενίκευσης της ανασφάλειας αν η Ελλάδα δεν είχε εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότησή της τώρα που πολλοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πολλαπλάσια χρήματα για άλλες χώρες.
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τέλος ότι θα είναι απόλυτα διαφανής η διαδικασία αποκρατικοποίησης για τη ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η συνιστώσα μιας ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή.
Απαντώντας στις αναφορές του κ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι συνιστώσες της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε: «Είμαστε κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης» και διερωτήθηκε «και το δικό σας όνειρο πιο είναι ότι θα κυβερνήσετε με αυτοδυναμία; Εμείς είμαστε οι τρεις συνιστώσες της συνισταμένης της πολιτικής και εθνικής ευθύνης».
Επίσης καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν παίρνει καθαρή θέση στις προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας «είναι αμφίσημος λόγος σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και επαμφοτερίζουσα η ρητορική του». Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ασεβεί θεσμικά κατά του κοινοβουλευτικού συστήματος με αλαζονική στάση «που είναι η αλαζονεία του νεόπλουτου που του έτυχε ένα εκλογικό λαχείο αλλά ξόδεψε τα λεφτά του πολύ γρήγορα».
Επιπλέον κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν είπε τίποτα σήμερα στη Βουλή αλλά παρέδωσε μαθήματα πολιτικού πολιτισμού και μίλησε σαν μέλος της Βουλής των Λόρδων.
Σε υψηλούς τόνους ακολούθησε και η δευτερολογία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατηγορώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό ως «αναξιόπιστο» και λέγοντας ότι «φεύγει από το κοινοβούλιο σαν λαγός».
Ήταν ο ίδιος που χαρακτήριζε ολέθριο το μνημόνιο, έκανε λόγο για λάθος συνταγή που σκοτώνει τον ασθενή και είναι ο ίδιος που σκοτώνει με τη λάθος συνταγή τους Έλληνες», σημείωσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:
«Κάνατε μάρτυρες τους Έλληνες και είστε συνυπεύθυνοι με το ΠΑΣΟΚ. Αντί να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό έρχεστε και λέτε ότι δεν μασάτε. Όχι απλώς μασάτε αλλά παίρνετε εντολές από τους δανειστές της χώρας και τις καταπίνετε», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τέλος ο Πάνος Καμμένος πρότεινε να μειωθούν οι φόροι.
Την ανάγκη να στηριχθούν οι αγρότες με έργα και όχι με λόγια και «μικροπαροχές» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ενώ επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος.
Ο κ. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» τον πρωτογενή τομέα, υπενθυμίζοντας ότι αυτός ήταν που έσωσε το έθνος πολλές φορές στο παρελθόν.
Κατηγόρησε επίσης τα κόμματα που διακυβέρνησαν τη χώρα ότι όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπιζαν τους αγρότες σαν ψηφοφόρους, σαν «εκλογική πελατεία», όπως είπε χαρακτηριστικά και όχι ως «ραχοκοκαλιά του έθνους».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπεραμύνθηκε το κυβερνητικό έργο αλλά και τη στάση που κράτησε το κόμμα του για να μην οδηγηθεί, όπως είπε, η χώρα στην απομόνωση και στην καταστροφή ενώ παρέθεσε μια σειρά από ερωτήματα όπως: «Ξέρετε άλλη κυβέρνηση να έχει ελέγξει τόσους φορολογούμενους μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;»
«Θα ήταν εξαιρετικά ευχερές να περιοριστούμε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και να αφήσουμε να οδηγηθεί στα αυτονόητα η πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς δεν ψηφίσαμε κανένα μνημόνιο. Σταθερά επιμείναμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο τόπο πρέπει να γίνουν. Και το κάναμε χωρίς να εκχωρούμε την πολιτική και την ιδεολογική μας ταυτότητα συμμετέχοντας στη κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», τόνισε ο κ. Κουβέλης.
Παίρνοντας το λόγο η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε ότι το κόμμα της δεν μπαίνει σε κυβέρνηση, γιατί θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την πολιτική που ευνοεί τα μεγάλα συστήματα παραγωγής και την εκδίωξη της φτωχής αγροτιάς.
«Εμείς δεν είπαμε πως στην Ελλάδα παύει η παραγωγή. Όλες οι μελέτες δείχνουν πως, ανεξάρτητα αν έχουμε προϊόντα των οποίων η παραγωγή πέφτει, συνολικά έχουμε παραγωγή που καλύπτει το 97% της αυτάρκειας. Το θέμα είναι ότι τα προϊόντα αυτά δεν πωλούνται, δεν συμφέρει τον αγρότη να τα μαζεύει και να τα πουλάει και όταν τα πουλάει είναι σε εξευτελιστική τιμή», σημείωσε.
Αντίστοιχα, η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στις κυβερνητικές εξαγγελίες για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας είπε: «2.360 μονάδες ελέγχουν το 22% της παραγωγής. Πόσες θα μείνουν; Τι θα γίνουν οι μικροί κτηνοτρόφοι; Θα καταστραφούν». Μόνη διέξοδος για τους κτηνοτρόφους αυτούς, κατά την κ. Παπαρήγα, είναι ο «λαϊκός συνεταιρισμός» που προτείνει το ΚΚΕ, υπόλογος στον κοινωνικό τομέα και όχι στις τράπεζες.
Αναφερόμενη στη φιλολογία για την ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η ίδια προέβλεψε πως η ελληνική κυβέρνηση θα συρθεί στη συζήτηση: «Ή μπαίνετε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο ή αλλιώς χάνετε και τα θαλάσσια οικόπεδα».