Σε νέο αποκλεισμό της εισόδου της Δ.Ο.Υ προχώρησαν χθες το πρωί οι φορείς του νησιού και η Υπηρεσία έμεινε κλειστή με τους διαδηλωτές να έχουν συγκεντρωθεί στον εξωτερικό χώρο και να μοιράζουν ανακοινώσεις στους πολίτες που έφταναν στην Εφορία και διαπίστωναν πως δεν λειτουργούσε.
Η «απόπειρα» για αποκλεισμό της Υπηρεσίας έγινε και το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ωστόσο η προσέλευση ήταν μικρή. Χθες το πρωί όμως, ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος και έμεινε εκεί μέχρι το μεσημέρι.
Οι αντιδράσεις για την μεταφορά του Δικαστικού Τμήματος αλλά και του Τμήματος Ελέγχου στον Πύργο είναι οξύτατες, όμως ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Έτσι, από την περασμένη Δευτέρα, λογιστές και άλλοι συναλλασσόμενοι πολίτες πρέπει να παίρνουν το πλοίο και να ταξιδεύουν στην Πελοπόννησο για να διεκπεραιώσουν μια σειρά από διαδικασίες όπως είναι η ρύθμιση των οφειλών τους προς την Εφορία.
Χθες το πρωί, εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου που έχει συσταθεί για τις εξελίξεις στη Δ.Ο.Υ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου. Στις τοποθετήσεις τους, ζήτησαν από την Κυβέρνηση την άμεση άρση της απόφασης που πήρε για τα δύο τμήματα της Δ.Ο.Υ και υπογράμμισαν πως η Ζάκυνθος είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα μικρό νησί του Αιγαίου.
Τον λόγο πήρε αρχικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Γαργαλέας, ο οποίος επανέλαβε τις συνέπειες της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για την τοπική οικονομία.
«Πλέον οι ζακυνθινοί θα πρέπει να δαπανούν χρήματα και χρόνο για να ταξιδεύουν στην Ηλεία. Πρόκειται για τα δύο πιο σημαντικά τμήματα της Υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο, για την επιστροφή του ΦΠΑ, για την χορήγηση μιας ασφαλιστικής ενημερότητας. Αυτή η ενέργεια του Υπουργείου μας κατατάσσει στα νησιά τρίτης κατηγορίας και δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας. Σήμερα είναι η Δ.Ο.Υ, αύριο θα είναι τα Τελωνεία και τα Επιμελητήρια» δήλωσε ο κ. Γαργαλέας.
Ο λογιστής Δημ. Πέττας δήλωσε πως βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αποδόμησης του κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση του πολίτη και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την ΕΡΤ αλλά και το Νοσοκομείο.
«Κανείς δεν έχει αντίρρηση στον εξορθολογισμό. Στο βαθμό όμως που δεν είναι έτοιμη η υποδομή και οι πολίτες πρέπει να ταξιδεύουν στον Πύργο, αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε και συμπλήρωσε πως το πρόβλημα αφορά το σύνολο της ζακυνθινής κοινωνίας και όχι μόνο τους λογιστές ή τους επιχειρηματίες.
Ο εφοριακός Παναγιώτης Μαρίνος, έκανε λόγο για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και θύμισε πως αφετηρία ήταν η εφαρμογή του Καλλικράτη στους Δήμους.
«Ο πολίτης εξαπατάται όταν του λένε πως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται για λόγους οικονομίας, όταν στην ουσία μεταφέρεται σε αυτόν ένα πολλαπλάσιο κόστος για να κάνει τη δουλειά του. Το νησί μας αντιμετωπίζεται σαν ένα μικρό νησί του Αιγαίου και όχι σαν ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας» δήλωσε και συμπλήρωσε πως η ζακυνθινή οικονομία συμμετέχει με ένα σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ!
«Το Κράτος τιμωρεί τον κόσμο που θέλει να δουλέψει, να δημιουργήσει εισόδημα και να αποδώσει φόρους» σχολίασε.
Η Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ν. Μαλαφούρη, τόνισε πως κανείς δεν είναι αντίθετος στην εξυγίανση των Υπηρεσιών, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται μια βάναυση ταλαιπωρία των πολιτών!
«Αυτό δεν είναι τυχαίο και πληροφορούμαστε πως μετά τη Δ.Ο.Υ. θα κλείσει το Τελωνείο αλλά και η Κτηματική Υπηρεσία! Ακολουθούν το Νοσοκομείο και τα σχολεία!» δήλωσε η κ. Μαλαφούρη, συμπληρώνοντας πως οι κάτοικοι του νησιού σύντομα θα διαπιστώσουν τις συνέπειες την κατάργησης των δύο τμημάτων, αφού δεν υπάρχει η υποδομή για να γίνουν μια σειρά από διαδικασίες ηλεκτρονικά.
Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λ. Μπουζιάνου ανέφερε πως η Ζάκυνθος μετατρέπεται σε ξερονήσι και χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών πλήγμα για το νησί.
Τέλος, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών Νίκος Τσίπηρας, σχολίασε πως αντιδράσεις διατυπώνονται από άλλα τα νησιά, καθώς θίγεται το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα της ισότητας των πολιτών.
«Η κατάργηση υπηρεσιών στα νησιά οδηγεί σε επιπλέον ταλαιπωρία και κόστος για τους κατοίκους των νησιών. Οι νησιώτες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδος» κατέληξε.