Το θέμα της κατασκευής και λειτουργίας ενός Αρχαιολογικού Μουσείου στη Ζάκυνθο επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την νέα συνάντηση που είχε ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασσούλα το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.
Οι συζητήσεις για το θέμα γίνονται σε μια περίοδο που εξαιτίας και των αρχαιολογικών αποκαλύψεων στην Αμφίπολη γίνεται απολύτως ξεκάθαρη η σημασία της ανάδειξης και προστασίας του ιστορικού και πολιτιστικού μας πλούτου για λόγους που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την ιστορική μνήμη και την παιδεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού , αλλά ακόμη την οικονομία και τον τουρισμό.
Οι πρώτες συζητήσεις για το θέμα είχαν ξεκινήσει πριν λίγο διάστημα, όταν έγινε η πρώτη επαφή του Βουλευτή με τον Υπουργό Πολιτισμού και τώρα ο κ. Κοντονής επανήλθε υποβάλλοντας αυτή την φορά και ένα γραπτό υπόμνημα στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά όλα τα ανοιχτά ζητήματα για τη Ζάκυνθο όπως είναι η προστασία του Καστρομονάστηρου στα Στροφάδια, η ενίσχυση της 20ης Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων , η ανάδειξη του Ενετικού Κάστρου κ.α.
Ο Βουλευτής δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Υπουργό, ενώ ειδικά για το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου, επανέλαβε πως η χωροθέτηση του μπορεί και πρέπει να γίνει στα παλιά σφαγεία, εφόσον βέβαια κατασκευαστούν νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται και στο υπόμνημα προς τον Υπουργό, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο προβλέπεται να στεγαστούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του ισπανικού ναυαγίου του 16ου αιώνα , τα οποία εκτίθενται δυστυχώς στην Πύλο, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα μυκηναϊκής περιόδου (στην ανασκαφή Καμπί της Ζακύνθου) τα οποία από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 παραμένουν στις αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας στον Πειραιά.
Ο κ. Κοντονής για ακόμη μια φορά θέτει ζήτημα για την έκθεση των ευρημάτων στην Πύλο σημειώνοντας πως αντιβαίνει σε οποιαδήποτε επιστημονική και ιστορική λογική.
Δεδομένου ότι στα σχέδια των αρχαιολόγων που πραγματοποιούν την ενάλια ανασκαφή είναι η ανέλκυση και η έκθεση μέρους του πλοίου, ο κ. Κοντονής τονίζει πως ο χώρος των σφαγείων ήταν αυτός που είχε προεπιλεγεί για από τους αρχαιολόγους, αφού μεταξύ άλλων εξυπηρετεί τη διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης του ναυαγίου.
Να σημειωθεί τέλος, πως η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη γίνει αποδεκτή τόσο από το Δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλο ενώ έχει συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και την υπεύθυνη αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Δελαπόρτα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Βουλευτή στη Ζάκυνθο.
Σε ότι αφορά το Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, ο κ. Κοντονής ζήτησε να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς του 1997 στα μοναστήρια και τον Πύργο που χρονολογούνται από το 1200-1300 χαρακτηρίζοντάς την στο υπόμνημα που κατέθεσε ως αναγκαία πολιτιστική παρέμβαση, ενώ ζητά ακόμη την έκτακτη επιχορήγησή του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων από το ΥΠΠΟΑ καθώς είναι αναγκαία και ζωτική για τη συνέχιση λειτουργίας του.
Τέλος, ζητά την στελέχωση της 20ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με το απαραίτητο προσωπικό και την αναστήλωσή, την πλήρη αποκατάστασή και την ανάδειξη των ιστορικών κτισμάτων που υπάρχουν στην περιοχή του Ενετικού Φρουρίου στην Μπόχαλη.
Ο Βουλευτής μετά την συνάντηση με τον Υπουργό ανέφερε:
“Μετά από την υποβολή του αναλυτικού και τεκμηριωμένου υπομνήματός μας προς τον Υπουργό κ. Τασούλα για θέματα πολιτισμού του νησιού, την εγκάρδια συζήτηση που είχαμε και τη θετική ανταπόκριση που έδειξε, είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι σε ορισμένα από τα ζητήματα θα δρομολογηθούν λύσεις. Ιδίως η χωροθέτηση και κατασκευή ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στα πρώην Σφαγεία που θα στεγάσει εκτός των άλλων, και το ναυάγιο του ισπανικού πλοίου του 16ου αιώνα, συμφωνήσαμε ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επιστημόνων και επισκεπτών, αλλά και να συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμιση των Ιόνιων Νήσων”.
Μαριλένα Παπαδάτου