Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή ΧΥΤΥ στη θέση Λίβα στο Βραχιώνα θα συζητηθεί, όπως είναι ήδη γνωστό, στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Κεφαλονιά.
Η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη καθυστερήσει και το ενδιαφέρον για την στάση που θα κρατήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ένα περίπου χρόνο μετά την απόρριψη της μελέτης για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην ίδια θέση, είναι μεγάλο. Σε δηλώσεις που παραχώρησε πρόσφατα για το ζήτημα ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου στον –Ε- , δε θέλησε να «ανοίξει τα χαρτιά του» ως προς την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος αλλά και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ωστόσο, επεσήμανε πως εξακολουθούν να υπάρχουν ενστάσεις σε σχέση με την χωροθέτηση και έχουν να κάνουν με τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και το γεγονός ότι στο Βραχίωνα υπάρχει καταφύγιο άγριας ζωής.
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανεπίσημης επίσκεψης του κ. Σπύρου στη Ζάκυνθο, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων που είναι αντίθετοι στην επιλογή του Βραχιώνα για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ και την διαφωνία τους αυτή διατύπωσαν στον Περιφερειάρχη.
Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- υπογράμμισε πως το θέμα του ΧΥΤΥ είναι δύσκολο από τη φύση του και δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις.
«Όταν είχε έρθει πρώτη φορά το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είπαμε πως δεν συνηγορούμε για τη δημιουργία ΧΥΤΑ που ξέρουμε πως λειτουργεί στην πράξη. Το παράδειγμα το έχουμε δει και στα νησιά της Περιφέρειάς μας, με εξαίρεση την Κεφαλονιά. Τώρα, προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία ΧΥΤΥ και την ευθύνη έχει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Εμείς κοιτάμε τους περιβαλλοντικούς όρους και θα δούμε την συζήτηση που θα γίνει, καθώς υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την περιοχή, τον υδροφόρο ορίζοντα, την προστασία της άγριας ζωής κ.α. Όλα αυτά θα επισημανθούν προς την Υπηρεσία που θα εκδώσει τους Περιβαλλοντικούς Όρους» ανέφερε ο κ. Σπύρου, τονίζοντας πως πέρα από το ΧΥΤΥ θα πρέπει να προηγηθεί και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση, με επεξεργασία για λιγότερη ποσότητα αλλά όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.
«Η Περιφέρεια θα ασκήσει την αρμοδιότητα της μέχρι το σημείο που πρέπει, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει αρμοδιότητα του Δήμου, του Φορέα Διαχείρισης και της δημοτικής αρχής, που πρέπει να συζητήσουν το θέμα με την τοπική κοινωνία εφόσον απευθύνονται σε αυτήν» τόνισε στη συνέχεια.
Σχετικά τέλος, με την σοβαρή καθυστέρηση που σημειώθηκε στο να αποσταλεί η Περιβαλλοντική Μελέτη προς γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης απάντησε:
«Πράγματι η διαδικασία καθυστέρησε αλλά δεν ερευνήσαμε αν η καθυστέρηση οφείλεται στην υπηρεσία της Ζακύνθου, ή τη Διεύθυνση. Δε χρειάστηκε να γίνει ανακριτική διαδικασία και λόγω της καθυστέρησης, πράγματι η γνωμοδότηση θεωρείται θετική. Όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο συγκεκριμένα ο κ. Αποστολόπουλος δεν ήθελε να πάρει απόφαση χωρίς την γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου και για το λόγο αυτό απέφυγε να κάνει χρήση του χρόνου που μεσολάβησε. Βλέπει και ο ίδιος πως το θέμα είναι σημαντικό» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Μπορεί ο καθένας να αναλαμβάνει την όποια ευθύνη, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται συνειδητά και χωρίς να κρύβονται άλλα συμφέροντα από πίσω. Στην πολιτική δεν πρέπει να αποφεύγεις το κόστος, αρκεί να μην βρίσκεται από πίσω καμία άλλη σκοπιμότητα».
Περισσότερα όμως αναμένονται μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκεί όπου όπως είπε ο κ. Σπύρου θα αναπτυχθεί όλη η επιχειρηματολογία γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.