Στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο νησί μας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Σπύρος Καλογερίας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- υπογραμμίζοντας πως τα αιτήματα δεν αφορούν συντεχνιακά τον κλάδο, αλλά την κοινωνία ευρύτερα, αφού αφορούν τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Καλογερίας εξήγησε σε αδρές γραμμές τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των μαρτύρων από τις δίκες, αλλά και ρυθμίσεις που ευνοούν τους τραπεζικούς ομίλους σε θέματα πλειστηριασμών ακινήτων κ.α.
Θυμίζουμε πως με βάση απόφαση που ελήφθη και από το Δικηγορικό Σύλλογο του νησιού μας, η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και αφορά τις παραστάσεις σε όλα τα δικαστήρια, τις διοικητικές αρχές και τις επιτροπές, με εξαίρεση συνεχιζόμενες ποινικές δίκες, συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης και αυτόφωρα, παραγραφές προθεσμίες, αναστολές πλειστηριασμών και προσωρινές διαταγές.
«Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας είναι ο Νόμος που ορίζει τις δίκες των πολιτικών δικαστηρίων είτε πρόκειται για διαζύγια, για διανομές κτλ. Επιχειρείται να τροποποιηθεί συλλήβδην και στις βασικές του διατάξεις , όπως είναι η εισαγωγή μιας αγωγής και η εκδίκασή της στο δικαστήριο αλλά και το στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Για παράδειγμα καταργείται η κατάθεση μαρτύρων στο Δικαστήριο και πλέον εισηγούνται να γίνονται Δικαστήρια χωρίς μάρτυρες, μόνο με έγγραφα που θα συλλέγουν οι διάδικοι με δική τους φροντίδα και δικά τους έξοδα, όπως για παράδειγμα ένορκες βεβαιώσεις. Τα Δικαστήρια θα κρίνουν αν θέλουν να εξετάσουν μάρτυρες. Καταργείται η προφορικότητα της διαδικασίας και η υποβολή σε βάσανο των μαρτύρων με ερωτήσεις και απαντήσεις. Από αυτή τη διαδικασία κρίνεται η φερεγγυότητα, η αξιοπιστία και αν λέει αλήθεια ή ψέματα» σημείωσε αρχικά ο κ. Καλογερίας ενώ χαρακτήρισε απόλυτα αντικοινωνικό το χαρακτήρα της πρότασης για τροποποίηση των διατάξεων για αναγκαστική εκτέλεση και κυρίως για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
«Επιχειρείται μια ριζική μεταβολή των διατάξεων, ώστε οι τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς εξπρές μέσα σε 40 μέρες, καταργούνται ένδικα μέσα δηλαδή ανακοπές κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης, στερώντας αυτό το δικαίωμα από τους διαδίκους, ενισχύονται τα προνόμια των τραπεζών που κατατάσσονται πρώρες και παραγκωνίζουν τις απαιτήσεις εργαζομένων, των ΟΤΑ, ακόμη και του Δημοσίου» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «εξωφρενικές» διατάξεις.
Στο Νομοσχέδιο αυτό τάσσονται απέναντι όχι μόνο οι δικηγόροι πανελλαδικά, αλλά και η διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου και μεγάλων Εφετείων.
«Στόχος είναι να καθιερωθεί ένα νομικό οπλοστάσιο υπέρ των τραπεζών για τους πλειστηριασμούς και μέσα σε μια νύχτα, ακίνητα θα αλλάξουν χέρια. Αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με την καθιέρωση πλειστηριασμών και ηλεκτρονικά., που προωθείται μέσω ενός άλλου Νομοσχεδίου» κατέληξε.
Μαριλένα Παπαδάτου