Την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αγροτών επεσήμανε ο Βουλευτής Σταύρος Κοντονής ο οποίος με δηλώσεις του στον –Ε- αναφέρθηκε σε επιμέρους τομείς και προβλήματα του αγροτικού χώρου. Κυρίαρχο είναι αυτό της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και αυτό ήταν το ζήτημα που έβαλαν στο Βουλευτή τα στελέχη του αγροτοσυνεταιριστικού χώρου πριν από λίγες ημέρες σε συνάντηση που είχαν μαζί του.
«Είχα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή μαζί με άλλους Βουλευτές που προέρχονται από νομούς που καλλιεργείται σταφίδα. Επίκειται μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας και αλλαγές που έρχονται με τη νέα ΚΑΠ στο άμεσο μέλλον.
Ήθελα να ενημερωθώ για την παραγωγή και την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και γι’ αυτό έκανα τη συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Υπάρχει σωρεία προβλημάτων αλλά δεν είναι δυσεπίλυτα. Μπορεί να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον για τους αγρότες αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση» δήλωσε ο Βουλευτής.
Αναφερόμενος στη φορολόγηση ο κ. Κοντονής ανέφερε πως τα ακίνητα της ΕΑΣΖ φορολογούνται βαριά καθώς υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία και δεν είναι δυνατόν αυτό να γίνεται για την Ένωση που έχει άλλο σκοπό. Οι Συνεταιρισμοί πρέπει να μην πληρώνουν αυτούς τους μεγάλους φόρους γιατί έχουν άλλο σκοπό από της ιδρύσεώς τους.
Σημαντικό και προς έρευνα είναι το θέμα της νόθευσης του παρθένου ελαιολάδου από ιδιώτες επιχειρηματίες. «Η νοθεία γίνεται με λάδια που έρχονται από το εξωτερικό και θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι γιατί υπάρχει δυσφήμιση του προϊόντος. Εμείς είμαστε νησί και άρα ο έλεγχος είναι πιο εύκολος να γίνει» δήλωσε ο Βουλευτής.
Στη συνάντηση που είχε στις 7 Αυγούστου ο κ. Κοντονής στα γραφεία της ΕΑΣΖ οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης τόνισαν την απαξίωση και την εγκατάλειψη του κράτους απέναντι στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα. Ιδιαίτερα τόνισαν την μη χρηματοδότηση της Ε.Α.Σ.Ζ. από τις Τράπεζες για την αγορά αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς. Επίσης ως σημαντικά προβλήματα ανέφεραν την έλλειψη ελέγχων σε μερίδα ιδιωτών που ανταγωνίζονται την Ε.Α.Σ.Ζ. και οι οποίοι νοθεύουν τα προϊόντα με εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα χαμηλού κόστους και ποιότητας (πχ. ελαιόλαδο Ζακύνθου με ελαιόλαδο Τυνησίας), την νομοθεσία που διαλύουν ουσιαστικά το συνεταιριστικό κίνημα (πχ. ν.4015/2011), την υπέρογκη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και της ακίνητης περιουσίας της Ε.Α.Σ.Ζ. και τον μη διακανονισμό παλαιών οφειλών της από τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας.