Απάντηση σε αυτούς που του αποδίδουν ευθύνες για την πρόσληψη συμβούλου για τα έργα της καθαριότητας έδωσε από τη Ζάκυνθο που βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου ο οποίος επεσήμανε πως δεν ασχολούμεθα με το μείζον πρόβλημα που είναι πού θα πάνε τα σκουπίδια τώρα που έκλεισε ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό. Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει σύμβαση πριν βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συμπλήρωσε ότι για την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έπρεπε να προβάλλουμε κάποια επιχειρήματα. Ακόμα έκανε γνωστό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει, η Κεφαλονιά δεν πρόκειται να δεχτεί τα σκουπίδια της Ζακύνθου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σπύρου σημείωσε: «Βρίσκομαι στη Ζάκυνθο ως Περιφερειάρχης καθώς τα διοικητικά θέματα δεν σταματούν ενώ παράλληλα διαμνορφώνουμε το ψηφοδέλτιο των προσεχών εκλογών. Μπήκε ένα θέμα που έχει σχέση με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ένταξη της πράξης ενός συμβούλου που σκοπό έχει την υποστήριξη της ωρίμανσης του έργου για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και του χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στη Ζάκυνθο. Αυτό είναι κάτι που το χρειάζεται η Ζάκυνθος μετά την παραπομπή της Ελλάδος στο Δικαστήριο της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ εντός των ορίων του ΕΘΠΖ».
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Αναφερόμενος στο ιστορικό του Δικαστηρίου ο κ. Σπύρου είπε ότι η προσφυγή κατά της Ελλάδος κατατέθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2012, η έγγραφη διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου 2013 και η υπόθεση εκδικάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2014.
«Η χώρα μας έπρεπε να υπερασπιστεί τις θέσεις της και να αποφύγει τα πρόστιμα γι’ αυτό ζήτησε να μάθει αν έγιναν οι ενέργειες που απαιτούνται. Από πλευράς Περιφέρειας ελέγχθηκε η περιοχή του ΧΥΤΑ στο Σκοπό και μπήκε πρόστιμο λόγω κακής λειτουργίας και παραβάσεων της νομοθεσίας. Επίσης αποφασίστηκε να κλείσει ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό. Αυτά ήταν τα επιχειρήματα και η ένταξη της πράξης του συμβούλου που ήταν ένα επιχείρημα στα χέρια της Ελλάδας γιατί έδειχνε ότι προχωράμε σε λύσεις. Εγώ συμμερίζομαι τις αγωνίες των κατοίκων της περιοχής όπως και του υποψηφίου Δημάρχου Π. Κολοκοτσά, αλλά και της Περιφέρειας. Το επόμενο βήμα είναι να υπογράψω τη σύμβαση του συμβούλου που θα υποστηρίξει τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για να κάνει την ολοκληρωμένη διαχείριση, αλλά δεσμεύομαι ότι δεν θα γίνει τίποτα αν δεν βγει η απόφαση του ΣτΕ».
Ο σύμβουλος
Ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε ότι η πράξη για το σύμβουλο είναι δευτερεύουσα ενώ ουσία του θέματος που πρέπει να μας απασχολήσει είναι πού θα πάνε τα σκουπίδια της Ζακύνθου σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο των 2 – 3 χρόνων που απαιτούνται μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες.
«Τα σκουπίδια τα διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και απ’ ότι γνωρίζω η Κεφαλονιά δεν τα δέχεται ενώ για το δεματοποιητή δεν υπάχουν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Τι θα τα κάνουμε λοιπόν τα σκουπίδια; Δεν κοιτάζουμε το μείζον αλλά “σκαλώσαμε” στην πράξη για ένα σύμβουλο τη στιγμή που η Ζάκυνθος αναμένεται να δεχτεί χιλιάδες τουρίστες. Οι ανεπάρκειες και αδυναμίες κάποιων εμφανίζονται ως θέμα του Περιφερειάρχη!» ανέφερε ο κ. Σπύρου.
Τα σκουπίδια
Τέλος ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην ανάγκη η Ζάκυνθος να λύσει άμεσα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος να πάει τα σκουπίδια της. Όλοι μιλάνε θεωρητικά για το πού θα πάνε τα σκουπίδια αλλά μέχρι να γίνει αυτό και στο ενδιάμεσο διάστημα σας λέω ότι το νησί στην κυριολεξία θα πνιγεί στο σκουπίδι» κατέληξε ο κ. Σπύρου.