Την δυνατότητα που έχουν οι επιχειρηματίες να ενταχθούν για χρηματοδότηση στον αναπτυξιακό νόμο που είναι σε εξέλιξη έκανε γνωστή ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου ο οποίος με δηλώσεις του στον –Ε- γνωστοποίησε ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί δράσεις ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ.
«Γενικά είμαστε σε καλή κατάσταση ενώ τώρα εξελίσσεται η διαδικασία με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν σε αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα και να κινηθεί λίγο η αγορά. Είναι ο αναπτυξιακός νόμος και ήδη προτάσεις είναι υπό εξέταση. 14 εκατομμύρια έχουν ήδη ενταχθεί και αναμένουμε κι άλλες προτάσεις» ανέφερε ο κ. Σπύρου.
Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στο χωροταξικό που είναι σε εξέλιξη και ζήτησε από όλους να συμμετέχουν στο διάλογο και να καταθέσουν προτάσεις.
«Ολες οι Περιφέρειες ήταν στο υπουργείο, εκεί που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Α’ φάσης του χωροταξικού που αφορούσε την αξιολόγηση του υπάρχοντος χωροταξικού που είχε ψηφιστεί το 2004 και ισχύει μέχρι σήμερα. Αυτό θέλει τροποποίηση ανά πενταετία. Το διάστημα που έχει περάσει είναι μεγαλύτερο και προχωράμε. Μας είπαν για τα στοιχεία της αξιολόγησης, δηλαδή πως εφαρμόστηκε το προηγούμενο χωροταξικό και τι αδυναμίες υπήρξαν. Αυτό είχε περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο με τις δικές μας παρατηρήσεις. Τώρα είναι η Β1 φάση και θα εντάξουμε τις προτάσεις μας. Το σκεπτικό είναι να πούμε πως θέλουμε να αναπτυχθεί ο τόπος μας για τα επόμενα 5 ή 15 χρόνια. Ποιό είναι το όραμα της Περιφέρειάς μας και τι προοπτικές διαγράφονται και εδώ είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, των υπηρεσιακών παραγόντων και των φορέων. Η διαδικασία είναι σύνθετη και όσο πιο πολλές απόψεις ακούγονται τόσο καλύτερα. Δεν θέλουμε να βγει ένα χωροταξικό από το Υπουργείο αλλά να υπάρχει η συμμετοχή της κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Σπύρου.
Η Περιφέρεια
Δίνοντας έμφαση στην Ιόνια Περιφέρεια ο κ. Σπύρου επεσήμανε και ζήτησε τα ακόλουθα: «Τα νησιά μας που δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως μειονέκτημα καθώς αποκτούν μεγαλύτερη εμβέλεια με τους υδρογονάνθαρακες και δεν πρέπει να αποψιλώνονται από υπηρεσίες. Η Κέρκυρα, που είναι η έδρα της Περιφέρειας, πρέπει να λειτουργήσει ως πόλη πρώτης γραμμής και να είναι το κέντρο μιας μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, γιατί από εκεί έχουμε την συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη με τον τουρισμό. Έχουμε μια ισχυρή προοπτική για τα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση γιατί η φυλή μας έχει αντιπαλότητες και ο καθένας κοιτάζει τα δικά του. Ολοι μιλούν για το καλό της πατρίδας αλλά δεν το εννοούν με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή και να μην έχουμε ένα κράτος μπάχαλο. Να είμαστε αυστηροί όπου βλέπουμε παραβάσεις αλλά ο καθένας να κάνει και την αυτοκριτική του γιατί περάσαμε μια 30ετία στην οποία πολλοί βολεύτηκαν και οι επιτήδειοι κατέκλεψαν τον κόπο του ελληνικού λαού. Χρειάζεται κοινωνική αλληλεγγύη και να μπούμε στην παραγωγή για να υπάρξει πλούτος».
Τουρισμός-εκδηλώσεις
Για τον τομέα της οικονομίας που αφορά τον τουρισμό ο Περιφερειάρχης σημείωσε: «Ο τουρισμός πηγαίνει καλά και κρατιέται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Περιφέρειας και των νησιών μας. Πρέπει να προσέξουμε την καθαριότητα, την ασφάλεια, την ηχορρύπναση, την αισχροκέρδεια και όλα όσα πρέπει να κάνει ο καθένας για να νοιώθει ευχάριστα ο επισκέπτης και να θέλει να ξανάρθει. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να προχωρήσουμε μέσα από καταχωρήσεις και συμμετοχή σε εκθέσεις κι εγώ θα αναχωρήσω για τη Βιέννη όπου τις επόμενες ημέρες είναι η διεθνής έκθεση τουρισμού καθώς από την Αυστρία δεχόμαστε πολύ κόσμο».
Η χρονιά που ξεκίνησε θα έχει επετειακό χαρακτήρα και θα γίνουν εκδηλώσεις αφού συμπληρώνονται 150 χρόνια από την Ένωση των νησιών με τη Μητέρα Ελλάδα και ο κ. Σπύρου ανέφερε: «Το 2014 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και θα δρομολογήσουμε δράσεις για τα 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου. Θα γίνουν εκδηλώσεις για να προβληθούμε ως ενιαία Περιφέρεια με ξεχωριστά πολιτιστικά στοιχεία».