Προς τις αρχές του Φλεβάρη προγραμματίζεται η καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου Γενική Συνέλευση με θέμα την πώληση ακινήτου του ΕΑΣΖ και πιο συγκεκριμένα του σταφιδεργοστασίου ενώ σε αυτή τη Γενική Συνέλευση θα παρουσιαστεί στα μέλη και η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας που ήδη κοινοποιήθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης χαρακτήρισε το 2019 σαν μια χρονιά εξαιρετικά κρίσιμη για τον συνεταιρισμό, σημειώνοντας πως πλέον υπάρχει η εμπειρία για το τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.
«Υπάρχει η εμπειρία για το τι πρέπει να κάνουμε και αυτό φάνηκε και από την τελευταία Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού, παρά τις όποιες αντιδράσεις ή αντεγκλήσεις. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να παίξει ο Συνεταιρισμός το ρόλο του. Αυτός ο ρόλος δεν είναι το Real estate, ούτε η εμπορία οίνου το καλοκαίρι, αλλά η ανάγκη να λειτουργεί ανταγωνιστικά για τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η Ζάκυνθος. Αυτό το ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει ο Συνεταιρισμός χωρίς δικά του χρήματα και πλέον δεν υπάρχει μια τράπεζα ειδικού ρόλου από την οποία θα μπορούσε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Αυτή η δυνατότητα θα δοθεί με την πώληση ακινήτου, που αποσκοπεί όχι μόνο στο να για να αντιμετωπίσουμε την παλιά οφειλή του δανείου, αλλά κυρίως για να αποκτήσουμε το κεφάλαιο που θα μας επιτρέψει να είμαστε παρόντες στην αγορά.» τόνισε ο κ. Βισβάρδης, συμπληρώνοντας πως στην τελευταία Γενική Συνέλευση διαπιστώθηκε πως υπάρχει μια κοινή άποψη ως προς το θέμα της πώλησης προκειμένου ο Συνεταιρισμός να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Σε σχέση με την υπόθεση του δανείου, ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού σημείωσε πως μετά την ξεκάθαρη θέση που διατυπώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ίδιο τον Υπουργό κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Συνεταιρισμοί μαζί του, αναμένονται συγκεκριμένες πράξεις, δηλαδή νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανάλογες με αυτές που υπάρχουν για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών. Αυτό ωστόσο που διευκρίνισε ο κ. Βισβάρδης, είναι πως σε μια αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για την ρύθμιση των δανείων των Συνεταιρισμών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ειδική περίπτωση του ΕΑΣΖ, ενός δηλαδή Συνεταιρισμού με οφειλή αλλά και ακίνητη περιουσία, την οποία δεν σκοπεύει να απολέσει ή διακινδυνεύσει.
Υπενθυμίζεται πως από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχουν δεσμεύσεις για νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των δανείων των Συνεταιρισμών, λαμβάνοντας όμως υπόψη και το γεγονός ότι ο ΕΑΣΖ διαθέτει ακίνητη περιουσία που δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο να διαχειριστεί από «τρίτους».
Άμεσες πρωτοβουλίες για τη δακοκτονία!
Οι απώλειες στην καλλιέργεια της ελιάς και στην ποιότητα του λαδιού από το δάκο που έπληξε τα δέντρα ήταν μεγάλες και η εφαρμογή ενός συντονισμένου προγράμματος δακοκτονίας, που αν και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση η Ζάκυνθος δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει, είναι αναγκαία.
Μιλώντας στον -Ε- ο κ. Βισβάρδης τόνισε πως οι ενέργειες για τον συντονισμό του «μηχανισμού» που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν γίνει το αργότερο μέχρι το Φλεβάρη, αν θέλουμε να δούμε φέτος τη δακοκτονία να εφαρμόζεται σε όλο το νησί!
«Πρέπει να γίνουν πολλά για να καταφέρουμε να έχουμε το πρόγραμμα στη Ζάκυνθο. Δυστυχώς δεν υπάρχει η εμπειρία και πιο συγκεκριμένα η δυνατότητα άμεσα να ενεργοποιηθούν όλοι οι παράγοντες που πρέπει να συμμετέχουν και να συνεργαστούν. Για αυτό το λόγο εκτιμώ πως θα υπάρχει πρόβλημα με την υλοποίηση του προγράμματος και το 2019, μια που τα ζητήματα που ανέκυψαν πέρυσι, δεν αντιμετωπίστηκαν. Πρέπει όμως να γίνει και θα γίνει μια προσπάθεια αυτό το μήνα και τον επόμενο καθώς αν δεν ενεργοποιηθούμε, δε θα προλάβουμε την εφαρμογή του προγράμματος τον Μάη. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τους επαγγελματίες καθώς τα συνεργεία που θα κάνουν την εφαρμογή του προγράμματος είναι βασικός παράγοντας για την υλοποίηση της δακοκτονίας» ανέφερε, τονίζοντας πως στα υπόλοιπα νησιά της ΠΙΝ που εφαρμόζεται το πρόγραμμα ο μηχανισμός αυτός υπάρχει εδώ και χρόνια.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ